Lluís Rabell, CSQP

Sense cap sorpresa. Lluís Rabell, cap de files de CSQP amb permís de Joan Coscubiela, ha glossat aquest migdia el "no" dels postcomunistes a la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat. Rabell, amb un discurs guionat amb l'argumentari habitual de la formació, ha assegurat que un líder com Mas i un partit com CDC sospitós de corrupció, "no pot aspirar a governar un país ni pilotar una transició democràtica com la que es planteja". La tesi de l'amalgama de l'esquerra és que el 27S "Catalunya va dir sí però no", per tant, cal anar enrere per agafar impuls i reclamar el referèndum.

Rabell ha defensatcontinuar bastint complicitats per recuperar el consens pel dret a decidir  per tal d'acumular forces per pactar un referèndum. L'esperança segons el president de CSQP al Parlament és que "a Espanya hi ha gent ens escolta com Podemos, IU o la Chunta Aragonesista" i que CDC no hi sigui al Govern. "Necessitem un full de ruta transitable i coherent per recuperar ampli suport pel dret a decidir i això no serà amb govern liderat per CDC", ha conclòs. Tampoc Rabell ha volgut entrar en el que ha batejat com a "càsting entre els consellers" per triar un candidat, tancant la porta a un acord per investir un membre de CDC president de la Generalitat. De tota manera, Rabell ja en rèplica, s'ha compromès a defensar la demanda del referèndum.

Per altra banda, Rabell ha retret la manca de "credibilitat" del candidat per aplicar un programa de caràcter "socialdemòcrata". "No pot aplicar en 18 mesos el que no han fet en cinc anys", ha insistit . També, el cap de files de CSQP, ha recitat els habituals exemples de les "polítiques de retallades i austeritat, les privatitzacions o les inversions" com ara la reforma laboral o fiscal, el Consorci Sanitari de Lleida o Barcelona World per retreure serietat a les propostes de Mas.

Rabell ha estat especialment dur amb les sospites de corrupció que cauen sobre CDC. "No estem davant de taques inconnexes, estem en davant un sistema que empreses i administracions amb decisions polítiques que les beneficiaven,  en un país normal un partit com aquest se'n va a l'oposició es refà, a més no pot aspirar a governar un país ni pilotar una transició democràtica com la que es planteja", ha sentenciat. "Tenim davant  un candidat i una formació que necessiten conservar el poder", ha assegurat.

Mas ha sortit a l'ofensiva en resposta a Rabell. S'ha vantat d'haver incomplert els límits del dèficit per garantir el pagament de les polítiques socials i ha recordat la munió d'impostos que la seva administració ha creat, i que ara resten aturats pel TC. Així mateix, Mas no ha mostrat cap esperança en l'obertura dels partits espanyols a permetre celebrar un referèndum: "Veurem el 20D quins suports tenen".