El líder de Catalunya Sí que Es Pot, Lluís Rabell, ha assegurat al diari Libération que en cas d'independència "nosaltres ens creiem l'excepció, però no podrem escapar de la violència". Així, el líder de Catalunya Sí que Es Pot, s'ha referit indirectament a casos històrics on països que han aconseguit la independència d'altres estats, ho han fet amb guerres i violència.

A més, alerta que "si ens declarem independents, una bona part de la societat catalana no reconeixerà pas el referèndum". Segons Rabell, els unionistes no reconeixeran el resultat escollit a les urnes si no és el de quedar-se a Espanya, i seguiran considerant-se espanyols, cosa que, segons ell, portarà a la confrontació dins la societat catalana.

Aquestes declaracions de Rabell estan recollides en un article en aquest diari francès, que fa un repàs sobre el que vaticinen com a "trencaclosques català" i a la voluntat dels catalans d'abandonar Madrid i no la Unió Europea, i les possibilitats que hi ha que això s'acabi produint, ja que no hi ha precedents al respecte.

Per fer-ho repassen tot el procés dels últims anys i parlen amb polítics el president Carles Puigdemont o el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, així com representants polítics unionistes de l'oposició i també professors en dret o economia. En l'últim punt d'aquest article és on es tracta el tema de si hi haurà o no confrontació, i per tant, violència, quan es declari la independència.

En aquest punt, el rotatiu francès també parla amb Puigdemont, que contradiu totalment el que exposa Rabell al mateix diari. "No hi haurà una guerra civil a Catalunya", assegura confiat el president, que afegeix que "no hi ha tradició de violència com al País Basc". Puigdemont defensa que aquí "ja s'ha exclòs un escenari violent, ja que podem fer coalicions amb persones amb qui no estem del tot d'acord", i això no desemboca en confrontació.