patxilopez

El rei Felip VI continua aquesta setmana la seva segona ronda de contactes prèvia a la investidura. Avui el visitaran Xavier Domènech, d'En Comú Podem; Albert Rivera, de Ciutadans; i Pablo Iglesias, de Podemos. Les trobades finalitzaran dimarts, quan el cap de l'Estat mantindrà la seva conversa amb el secretari general del Partit Socialista (PSOE), Pedro Sánchez, i el president del Partit Popular (PP), Mariano Rajoy.

Serà llavors quan el monarca pugui proposar un candidat per sotmetre's a la votació al Congrés. El bloqueig i la indefinició continuen, però amb certs canvis en l'escenari polític.

Sánchez ho intentarà

Pedro Sánchez hauria encarregat ja un document al seu equip, en estat prou avançat, per trobar similituds –socials, econòmiques, de regeneració democràtica i sobre la Unió Europea–, amb la resta de grups polítics. De fet, durant la celebració del comitè federal d'aquest dissabte, va titllar Rajoy d'"irresponsable" per haver-se negat a ser nomenat pel Rei en la primera volta. A més, va recomanar-li que, si pensa torna a refusar, "millor que marxi a casa".

Sánchez assumiria la responsabilitat aleshores "amb un projecte de canvi per a Espanya". Ho va afirmar ahir el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, en la seva compareixença davant els micròfons, a Ferraz. Hernando va explicar que parlarien "a esquerra i dreta" amb Podemos, C's i IU. Així mateix, va increpar que "Rajoy té 48 hores per decidir si passarà a la història com el president més irresponsable de la democràcia".

Rajoy declinarà

Els suports de Rajoy no han augmentat, per tant, s'espera que torni a declinar. Així ho va insinuar ahir el vicesecretari sectorial del PP, Javier Maroto, a Gènova. Maroto va culpar de l'atzucac Sánchez, criticant-lo pel govern "radical" que pretén construir amb Podemos. Per contra, va convidar el secretari general socialista a escoltar  “els milions de votants que aposten per la moderació i l’estabilitat” d'un acord global amb PP i Ciutadans.

Alhora, va deixar una mà estesa al "diàleg" per forjar un pacte amb el PSOE, extensible a ajuntaments i comunitats autònomes on aquests governen. Així, el PP eludeix les culpes, i pressiona el monarca perquè no proposi Rajoy, reconeixent, que "serien molt respectuosos amb les decisions i propostes que faci el Rei". Aquesta podria ser una estratègia perquè Sánchez es cremés primer en la investidura, i passés després el PP.

C's iniciarà negociacions

El vicesecretari general de Ciutadans (C's), José Manuel Villegas, va afirmar que el president del PP havia "llençat la tovallola per poder presidir Espanya". Segons Villegas, "ho va fer en renunciar a la proposta del Rei per intentar formar govern i enfrontar-se a una sessió d'investidura". Alhora va afegir que aquesta setmana iniciarà converses amb els socialistes i que estan preparats ambdós partits per començar les negociacions.

De fet, el president de Ciutadans, Albert Rivera creu que si el Rei proposés Sánchez, haurà "d'acceptar" l'encàrrec i "demanar-li temps per negociar". Rivera va recordar que el PSOE hauria "d'escollir entre la socialdemocràcia o competir amb Podemos pel populisme".

López serà pacient

Si dimarts el Rei acaba proposant Sánchez, o un altre, el president del Congrés dels Diputats, Patxi López, preveu donar-li marge de temps perquè assoleixi un pacte, i acordar amb ell la data de la investidura. Si el primer intent fos fallit, la Constitució dóna el termini de 60 dies per investir un candidat. Exhaurit el temps, les corts es dissolen, i en 54 dies es convoquen eleccions. Però de moment, caldrà trobar qui serà el primer de la llista.