No hi haurà celebració. L'excepcionalitat i la gravetat del moment polític així ho aconsellen. Quim Torra prendrà possessió com a 131 president de la Generalitat, probablement aquest dijous, en una cerimònia austera i especialment sòbria, gairebé sense convidats. Aquest és el disseny de l'acte entrada la nit d'aquest dimarts, segons ha sabut El Nacional en fonts coneixedores dels preparatius.

El clima que impregnarà la presa de possessió de Torra no té precedents des de la recuperació de l'autogovern el 1980, quan Jordi Pujol va accedir a la presidència de la Generalitat. Per primera vegada, l'acte no se celebrarà al saló Sant Jordi, l'escenari habitual, les dimensions del qual permeten allotjar-hi un gran nombre de convidats. La cerimònia es traslladarà, possiblement, al saló Verge de Montserrat o fins i tot a una sala més petita del Palau de la plaça Sant Jaume.

A la presa de possessió de Torra hi assistiran comptades persones. La família més propera, encapçalada per la seva esposa, Carola Miró; els membres de l'equip estricte del departament de Presidència i potser el president del Parlament, Roger Torrent.

Màxima austeritat i sobrietat

Torra, que aquest dimarts ha viatjat a Berlín per reunir-se amb el president a l'exili, ha transmès a Carles Puigdemont el seu desig que la presa de possessió es realitzi en un clima de màxima austeritat i sobrietat. És a dir, un acte de caire pràcticament administratiu, no pensat per tenir porjecció pública ni oficial, més enllà dels mínims.

No hi haurà cap festa de celebració, doncs, i el motiu no és altre que subratllar la gravetat del moment polític, en què Torra assumeix la presidència amb caràcter "provisional" mentre el president Puigdemont i bona part dels membres del seu Govern continuen exiliats o empresonats. Molts d'ells, com ara el vicepresident Oriol Junqueras, van poder assistir al Palau a la presa de possessió de Puigdemont, el 12 de gener del 2016, en què el seu antecessor, Artur Mas li va imposar el collar de la Generalitat. En total, hi van ser unes 400 persones.

L'elecció de Torra i el nomenament de nou Govern han de posar fi, en principi, a la intervenció de la Generalitat amb l'article 155 de la Constitució, que va comportar la destitució de l'Executiu de la Generalitat per part del govern espanyol després de la declaració d'independència.