L’Audiència de Barcelona ha desestimat el recurs d’apel·lació del president Quim Torra i el portarà a judici per la segona ‘desobediència’. La defensa legal de Quim Torra, 131è president de la Generalitat de Catalunya, ha rebut aquest migdia la notificació de la desestimació per l’Audiència de Barcelona del recurs d’apel·lació presentat contra el procés judicial per haver desobeït l’ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de retirar de manera permanent —fora del període electoral— la pancarta que reclamava la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats de la façana del Palau de la Generalitat

Això porta el president Torra a un nou judici. No hi ha cap tràmit ni recurs possible previ a l’obertura del judici oral. El tribunal ara ha de fixar la data per al judici. Torra va presentar un recurs contra aquest judici el mes de gener, que ara ha estat desestimat i l'aboca, novament, al banc dels acusats. La defensa al·legava que existeix "una clara vulneració" del dret a la presumpció d'innocència, que apunten que ja es va produir en la primera causa que es va obrir contra l'expresident i per la qual se'l va inhabilitar. Però els arguments s'han desestimat.

Aquesta serà la segona vegada que es jutgi a Torra per aquests fets, que ja li van costar la inhabilitació. Aquest nou procediment judicial va ser impulsat per l'entitat Impulso Ciudadano.

 

El tribunal no veu ni indefensió de Quim Torra ni pèrdua d'imparcialitat en la jutgessa. La interlocutòria també respon als arguments de la defensa que justifiquen el retard en la retirada de la pancarta i deriva en el judici oral dirimir si es tracta d'un cas de llibertat d'expressió, participació política i exercici de càrrec representatiu. Sobre el retard que al·lega l'advocat com a argument per desestimar el delicte de desobediència, l'escrit judicial recorda que Quim Torra va desoir un segon requeriment judicial.

El tribunal destaca que el termini es va esgotar "amb escreix" i que l'oficina de comunicació de Presidència va anunciar, en un comunicat, que la pancarta no es retiraria del balcó de la Generalitat. 

Quim Torra, contundent

"Amb aquesta nova decisió, la justícia espanyola demostra un cop més la seva determinació repressiva en defensa d’un interès polític concret a favor de la unitat indivisible de l’estat espanyol. Al Regne d’Espanya no hi ha justícia per als independentistes catalans, tan sols set de venjança contra l’esclat democràtic que va arribar al seu punt àlgid l’octubre del 2017", diu el president en un comunicat.

L'oficina del president acusa l'Estat novament d'una estratègia de repressió i persecució política a través de la judicatura: "D’aleshores ençà, l’estat de les autonomies tan sols ha administrat repressió i persecució política contra un projecte polític legítim i democràtic".  "El president Torra no confia ni reconeix la capacitat d’administrar justícia per part dels òrgans judicials espanyols a Catalunya", afegeix per tancar el comunicat.