Com a la sèrie Verano Azul, els encarregats pel Partit Popular de robar la informació a l'extresorer del mateix partit, Luis Bárcenas, també van utilitzar sobrenoms per referir-se a la majoria dels implicats. Això és el que recull l'informe de la Fiscalia, i s'ha filtrat la informació que afecta destacats membres polítics, però també els policies. Segons la Fiscalia Anticorrupció, es constata que un informe implica directament els exministres populars Jorge Fernández Díaz i María Dolores de Cospedal a l'operació Kitchen. Aquests van utilitzar tot el que tenien a les mans per fer fora Bárcenas i retirar-li la informació compromesa que guardava d'alguns dels seus dirigents relacionats amb l'escàndol de corrupció de la Gürtel

Els encarregats de fer la feina bruta van ser, entre d'altres, l'exsecretari d'Estat de Seguretat Francisco Martínez. En una conversa telefònica, també transcrita en aquest informe ara filtrat, lamenta haver estat imputat en la macrocausa que instrueix l'Audiència Nacional contra el comissari jubilat a presó, José Manuel Villarejo, i assegura que està dins l'operació Kitchen tan sols per ser "lleial als miserables d'en Jorge, en Rajoy i la Cospedal". Per Jorge, es refereix a l'exministre d'Interior Jorge Fernández Díaz. Però en aquestes 52 pàgines de sumari també es donen detalls més curiosos com els sobrenoms utilitzats. 

El Barbas

Per l'aparença, és fàcil deduir-ho: el mateix president espanyol Mariano Rajoy lligat a un escàndol d'aquestes dimensions. Li deien Barbas, però també l'Asturiano, tot i ser gallec.

La Cospe

Diminutiu del cognom de l'exministra de defensa María Dolores de Cospedal. També exsecretària general, és l'única que no té un apel·latiu que va més enllà del joc de paraules i Villarejo i els seus policies van ser menys imaginatius triant-lo, tot i que de l'informe és qui en surt més perjudicada perquè tot indica que estava plenament al dia dels avanços amb la investigació a Bárcenas.

cospedal rubalcaba efeMaría Dolores de Cospedal / Foto: EFE

El Polla

Malgrat no saber-se els motius d'aquest sobrenom, el Polla és Ignacio López del Hierro, marit de l'exministra Cospedal. Les gravacions demostren que va ser l'encarregat de gestionar les converses i les decisions entre el PP i els membres de l'operatiu policial, o més ben dit, parapolicial. Era l'home dels encàrrecs i vital per poder manipular el xofer de Bárcenas, Sergio Ríos, perquè participés en tot l'operatiu. També tracta directament amb Villarejo perquè accepti i cobri els encàrrecs extres que el PP li donava. I està implicat en l'operació Brugal, que investiga tractes de suborns, delictes i amenaces del PP valencià en la contractació d'obres públiques.

Ignacio Lopez del Hierro EFE

Ignacio López del Hierro, marit de Cospedal, en una corrida de toros / Foto: EFE

La Pequeñita

Villarejo es va fixar amb l'alçada de l'aleshores vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, per rebatejar-la amb el sobrenom de Pequeñita. En l'informe es detallen els retrets i la mala relació que mantenia amb Cospedal. Aquesta, tal com Villarejo planeja, volia anar "a fotre la Pequeñita" a favor de Cospedal en la lluita pel poder mediàtic i intern del partit. Les discrepàncies ja hi eren en la manera d'afrontar el referèndum de l'1 d'octubre del 2017 a Catalunya.

soraya rajoy mocio censura efeSoraya Sánez de Santamaría amb Rajoy al Congrés dels Diputats / Foto: EFE

Aquests són els principals protagonistes, però el volum de l'informe preveu que es puguin saber més detalls els propers dies. A tall d'exemple, fins i tot el xofer de Bárcenas va ser rebatejat. Es diu Sergio Ríos, però van decidir posar-li el Cocinero o K2, la peça indispensable per treure tot el poder de l'extresorer que havia anat guanyant amb anys de secrets i escàndols de corrupció del PP guardats per ell mateix.