María Dolores de Cospedal, secretaria general del Partit Popular entre 2008 i 2018 i ministra de Defensa entre 2016 i 2018 hauria tingut un "interès personal" en una maniobra tèrbola orquestrada per la policia espanyola amb l’objectiu d’evitar que l’extresorer del PP Luis Bárcenas donés a conèixer documentació que la podria perjudicar a ella i a altres companys de partit, en especial l’aleshores president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Així ho afirma la Fiscalia Anticorrupció, que dona per feta l’existència d’operatius “parapolicials” orquestrats des d’aparells de l’Estat, com ara els ministeris de l’Interior i de Defensa, amb vinculació de l’espionatge espanyol, el CNI, i la policia espanyola, el CNP.

Segons l’escrit de la fiscalia, citat per l’agència Efe, pel qual demana al jutge que imputi Cospedal i el també exministre Jorge Fernandez Díaz pels presumptes delictes de prevaricació, revelació de secrets i malversació, la secretaria general del PP hauria participat en aquest operatiu de les clavegueres de l’Estat per evitar que es difongués informació “suposadament comprometedora per a ella”.

Els aparells de l’Estat, corcats

Les sospites de la Fiscalia, de ser certes, demostrarien com de corcats estan els aparells de l’Estat, que haurien utilitzat els seus recursos per delinquir a favor d’un partit polític, precisament el que en aquell moment governava Espanya.

En concret, Anticorrupció considera que Cospedal va participar en l’operatiu amb la intenció d’evitar que ella i altres companys del PP es veiessin esquitxats per la investigació de la suposada caixa B del PP, gràcies a la qual s’haurien cobrat sobresous, un dels beneficiaris dels quals seria un desconegut ‘M. Rajoy’.

Que va ser l’operació Kitchen?

De fet, la mateixa Fiscalia considera que l’operació Kitchen va consistir en "la captació i manipulació" de Sergio Ríos, xofer de la dona de Bárcenas, Rosalía Iglesias, per obtenir "informació concreta" sobre el lloc on el matrimoni "ocultaria" material "comprometedor" pel PP i per "alts dirigents" del partit a canvi d’“una retribució mensual amb càrrec a fons reservats i el seu accés al Cos Nacional de Policia”. Cal recordar que, si més no, Ríos va aconseguir accedir a una plaça al CNP i actualment exerceix de policia.

La intenció última de tot plegat va ser “sostreure” la documentació de Bárcenas per evitar que arribés a la justícia, i en ella s’hi van veure implicats no només els dos exministres, sinó també l’excomisari Villarejo i el qui hi ha rere les últimes revelacions, l'exsecretari d'Estat de Seguretat i número dos de Jorge Fernández Díaz, Francisco Martínez, de qui ahir mateix es va conèixer que considerava com un “grandíssim error” ser “lleial a miserables com Jorge [Fernández Díaz], [Mariano] Rajoy o ‘Cospe’ [Maria Dolores de Cospedal]".