Legislatura nova, equip nou. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha confeccionat la guàrdia pretoriana que l’empenyerà en la dura travessa de l’etapa que s’inaugura formalment aquest dimecres amb l’obertura solemne i que requerirà la presència dels Reis d’Espanya. Davant una legislatura que s’albira d’alt voltatge polític, de xoc constant entre govern, socis i oposició, amb un parlament polaritzat en dos bàndols molt diferenciats, Feijóo se servirà d’un dels seus gallecs de confiança per exercir de portaveu a la cambra baixa, Miguel Tellado, en substitució de Cuca Gamarra, que manté la secretaria general del PP. L’altre vèrtex del triangle de poder a Génova l’ocuparà Carmen Fúnez, que serà nomenada vicesecretària d’organització a la direcció estatal.

Amb l’elecció de Tellado i Fúnez i la redistribució de Gamarra, Feijóo executa el seu pla de renovació del PP per encarar el nou tram de la vida política espanyola, amb la tramitació i aplicació de l’amnistia al centre de gravetat de l’arena. Miguel Tellado (Ferrol, 1974) és la mà dreta operativa de Feijóo, amb qui va teixir i forjar una relació de confiança, lleialtat i proximitat durant l’etapa que van compartir al Partit Popular de Galícia. En el marc de l’imbatible PP gallec, Tellado va liderar les campanyes electorals que van atorgar a Feijóo la tercera i la quarta majoria absoluta (2016 i 2020), temps en què exercia de secretari general, va ser portaveu del partit, diputat autonòmic des del 2012 al 2022, senador per designació autonòmica en l’anterior legislatura i actualment és diputat al Congrés, sorgit de les eleccions generals del 23 de juliol.

En tot aquest temps, no s’ha separat ni un mil·límetre de Feijóo. A ell li tocarà fer oposició dura al Congrés dels Diputats. Ja ha exhibit mostres del seu tarannà bel·ligerant. El fins ara vicesecretari d’organització va afirmar que Pedro Sánchez hauria d’"anar-se’n d’aquest país en un maleter” per haver permès la “humiliació” a Espanya, en referència a la llei d’amnistia, i per assistir al “retorn” de Carles Puigdemont a l’aeroport del Prat.

En els darrers mesos, Tellado també ha tingut significació a l’hora d’abordar els assumptes relacionats amb el PP català. Alejandro Fernández va protagonitzar el primer xoc entre Feijóo i els territoris, davant l’intent del líder dels conservadors d’asseure’s a negociar el suport de Junts per Catalunya per la investidura que va resultar fallida. Doncs bé, a Tellado, un home pragmàtic i que va de cara a barraca, se li ha atribuït la mediació amb la qual s’han pacificat les relacions entre Barcelona i Génova.

Tellado és part de la cúpula de col·laboradors gallecs que Feijóo es va endur a Madrid quan el partit va entregar les claus a Feijóo, després d’una guerra fratricida a cara descoberta entre Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso. Va fer el salt a la capital espanyola i ara, en mantenir la lleialtat, li toca assumir la responsabilitat i la visibilitat de ser l’assot del govern espanyol i els seus socis.