La Mesa del Parlament ha admès a tràmit aquest dimarts la petició del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de sotmetre's a una qüestió de confiança al ple del dimecres 28 de setembre. Fonts parlamentàries han explicat que la Junta de Portaveus de la setmana que ve regularà les condicions del debat d'acord amb el que estableix el reglament del Parlament.

Segons el reglament, la qüestió de confiança ha de presentar-se mitjançant un escrit i acompanyar-se del certificat respectiu del Govern, i, una vegada admesa a tràmit per la Mesa, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha de comunicar-ho als portaveus dels grups i convocar el ple per debatre i votar-la.

La regulació de la qüestió de confiança, com recull la llei de la Presidència de la Generalitat i el Govern, fixa que el president pot plantejar al Parlament una qüestió de confiança sobre el seu programa, sobre una declaració de política general i sobre una decisió de transcendència excepcional.

A més, la votació no es pot fer fins un mínim de 24 hores després de presentar-se la qüestió de confiança; si obté la majoria simple dels vots emesos, s'entén que la qüestió queda superada. En el cas que se li denegui la confiança, Puigdemont hauria de cessar del càrrec i la cambra catalana hauria d'elegir un nou president del Govern.

Llei tributària

Els membres de la Mesa també han admès aquest dimarts el començament de la tramitació de la proposició de llei del codi tributari de Catalunya –coneguda com a llei tributària–, una decisió criticada per C's, PSC i PP que consideren que s'incompleix amb el Tribunal Constitucional (TC).

També han abordat els actes previstos per a la Diada, com el tradicional lliurament de la Medalla del Parlament, l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova, l'acte institucional en el Born i les portes obertes del Parlament durant l'11 de setembre de 10.00 a 19.00 hores.