El Govern de la Generalitat va anunciar divendres una querella, sense precedents, contra el fiscal general de l'Estat i el  fiscal superior de Catalunya per prevaricació i usurpació de funcions públiques. Dilluns es va presentar al Tribunal Suprem i avui en coneixem el seu contingut.

En la querella, presentada directament pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acusa la Fiscalia de "menystenir" el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en assumir "plenament" la investigació contra el referèndum de l'1-O, i d'actuar com un "autèntic 'cap de la Policia'".

El text demana la citació com a investigats de José Manuel Maza i José María Romero de Tejada perquè "han perjudicat greument el funcionament de serveis públics bàsics com les funcions de seguretat pública exercides pel cos dels Mossos d'Esquadra, el funcionament dels centres docents i altres serveis públics impartint ordres i instruccions il·legítimes".

La querella inclou des de la citació dels més de 700 alcaldes fins a l'intent de coordinació de les forces policials en el dispositiu del referèndum. 

El text descriu com "des del mateix dia de la presentació de la querella davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el fiscal superior de Catalunya inicia una frenètica activitat investigadora en paral·lel a la instrucció de la causa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya" assumint competències que no li corresponen.

"El ministeri públic no només assumeix la investigació integral dels actes vinculats a la celebració del mencionat referèndum, sinó que s'apropia, a més, de la direcció tècnica i operativa de la policia judicial actuant com un autèntic cap de la policia", remarca el text.

Arbitraris amb els alcaldes

En l'apartat de fonaments jurídics, la querella argumenta que la Fiscalia "no tenia base legal i constituïa un pur exercici arbitrari del poder", la citació dels més de 700 alcaldes.

Segons el text de la querella signada per Carles Puigdemont, "la firma dels alcaldes d'una declaració de suport a la convocatòria del referèndum i la seva disposició a col·laborar no són fets constitutius de delicte", ja que el suport moral o polític a un acte delictiu "no suposa que qui el manifesta sigui autor ni còmplice". 

La querella qualifica de "desproporcionada" i "abusiva" la citació dels més de 700 alcaldes, la majoria dels batlles de Catalunya, perquè assenyala com a "presumptes delinqüents" autoritats elegides democràticament i perquè "causa un dany a  aquests i indirectament a una gran part de la població catalana".

Llegeix aquí la querella sencera