La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, ja ha presentat la querella criminal que va anunciar contra l'exconseller madrileny Francisco Granados per delictes d'injúries, calúmnies i contra la integritat moral, segons han confirmat avui fonts jurídiques.

Cifuentes va presentar ahir la querella contra Granados per les declaracions d'aquest dilluns davant del jutge d'instrucció del cas Púnica, Manuel García Castellón, en què va assegurar que la presidenta sabia d'una "caixa b" amb què es van pagar despeses de "reforç" de la campanyes d'Esperanza Aguirre el 2007 i el 2011.

La querella de Cifuentes l'ha interposada un advocat particular i sense la intervenció dels serveis jurídics de la Comunitat de Madrid. Es fonamenta en la vulneració dels articles 205, 206, 208, 209, 211 i 173.1 del Codi Penal i exigeix responsabilitats tant en l'àmbit civil com penal.

Perjudicar el bon nom

L'escrit assenyala que les declaracions de Granados no es basen en "l'exercici legítim del dret de defensa", sinó que suposen "un ús espuri de la paraula per desqualificar i perjudicar el bon nom, honor i imatge de Cristina Cifuentes, plenament enquadrable en el terme jurídic de la injúria", segons les mateixes fonts.

La querella estima que les manifestacions de Granados responen també al tipus penal de la calúmnia perquè "pretén" relacionar Cifuentes "amb actuacions delictives de finançament irregular, agreujades per haver-se dut a terme amb publicitat". En la declaració, Granados va comentar que Cifuentes mantenia una estreta relació amb l'expresident madrileny Ignacio González.

Per això, la querella apunta a un possible delicte contra la integritat moral perquè entén que hi ha hagut "un atac de caràcter personal, desconnectat de qualsevol interès processal, que comporta una ofensa directa i gratuïta contra la dignitat de Cristina Cifuentes."