Què passarà a les Eleccions Municipals de Barcelona? Marina Fernández, redactora del Nacional especialitzada en politica municipal, ens explica amb extensió l'apassionant disputa que s'espera per conseguir l'acaldia de la capital del país. 

Com és Barcelona?

Barcelona, la capital del Catalunya, és una ciutat molt ben posicionada a nivell global. Es troba en les tres primeres posicions del ranquing mundial de smarts cities, i entre les deu primeres en quant a investigació científica, en inversió estrangera i és una de les ciutats més ben situades per afrontar el futur a nivell tecnològic. Barcelona sobrepassa els 1.600.000 habitants, amb prop de 250.000 veïns d'origen estranger que centralitza una regió metropolitana de prop de 5 milions d'habitants. 

Quins van ser els resultats de les Eleccions del 2015?

Les Eleccions Municipals del 2015 van suposar una sorpresa a nivell de resultats, per la victòria inesperada dels Comuns d'Ada Colau, amb un regidor per sobre de Convergència i Unio, una llista que encapçalava els fins llavors alcalde, Xavier Trias. La fragmentació del consistori i el debat sobiranista han complicat força l'establiment de majories estables en el govern de la ciutat. 

Quins seran els temes a debat en la campanya? 

L'alcadesa Colau ha patit cinc reprobacions per problemes relacionats amb la seguretat, un dels temes centrals de la campanya que ara comença. L'habitatge social i l'acord per tirar endavant la connexió del tramvia també estaran presents, així com el debat sobiranista i la implicació de la capital en el procés. 

Els partits aposten fort amb les candidatures

Des de fa mesos la batalla per l'alcaldia de Barcelona convoca als líders més importants de tots els partits. Un dels primers en anunciar la seva candidatura va ser l'exprimer ministre francès Manuel Valls, un fet que ha condicionat el posicionament de les diferents formacions. Els pactes postelectorals jugaran un paper decissiu alhora de definir qui serà el nou alcalde. Repassem una a una les diferents candidatures.

Barcelona en comú

Ada Colau intentarà revalidar la victòria de les darreres eleccions del 2015 i té la intenció de configurar un pacte d'esquerres que doni estabilitat al seu govern, per tal de consolidar les seves polítiques socials en un segon mandat,

Junts per Catalunya

L'exconseller d'Interior Joaquim Forn, regidor de Convergència i Unió en la passada legislatura, encapçala les llistes de Junts per Catalunya. La seva condició d'empresonat i encausat en el judici del procés, fa que la seva candidatura tingui un component emotiu i simbòlic. Elsa Artadi, fins ara consellera de Presidència del govern de la Generalitat, ocuparà la segona plaça a les llistes i centrarà el protagonisme mediàtic durant la campanya. 

Valls Barcelona 2019

L'exprimer ministre francès Manuel Valls ha formalitzat una candidatura aixoplugada per C's però sense les sigles del partit. Lliures, de Fernández Teixidó i UPD formen part del projecte, i també s'hi ha incorporat l'exalcalde de l'Hospitalet de Llobregat Celestino Corbacho. La idea de Valls és configurar una aliança de partits constitucionalistes, PSC i PP, que faci possible el seu accés a l'alcaldia. 

ERC

Ernest Maragall, va deixar la conselleria d'Exteriors per encapçalar la llista d'ERC a la ciutat de Barcelona. Alfred Bosch, que havia guanyat les primàries, va passar a ocupar la conselleria d'Exteriors al govern de Quim Torra. Ernest Maragall té una experiència notable en la gestió de l'ajuntament i ERC juga la carta del cognom Maragall per eixamplar la base del seu vot. 

PSC

Jaume Collboni repeteix a les llistes del PSC, amb l'expectativa de millorar els resultats de les eleccions de 2015. El PSC es presenta amb Unió Democràtica, i no descarten aliances postelectorals ni amb els Comuns d'Ada Colau ni amb la candidatura de Valls. 

Partit Popular

Després de molts anys d'Alberto Fernández Díaz al capdavant dels populars de Barcelona, un candidat nou, Josep Bou, empresari flequer, promet animar la campanya pel seu tarannà desinhibit. 

CUP

La sociòloga Anna Saliente, del grup Endavant, encapçalarà les llistes de la CUP l'ajuntament de Barcelona, després que la candidatura hagi estat del tot renovada, com és costum en les CUP. Les CUP centraran part de la seva campanya en la municipalització dels serveis públics. 

Barcelona és capital

La llista encapçalada per Jordi Graupera sembla que té possibilitats de fer-se un lloc en el nou consistori segons algunes enquestes. Jordi Graupera va intentar sense èxit que es fessin unes primàries entre tots els candidatos independentistes i ara es presenta com a candidat sota l'empara de l'ANC.