El ministre espanyol de Cultura, Miquel Iceta, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, i el portaveu de Más País, Íñigo Errejón, estan nominats al premi 'Millor Orador' parlamentari 2021 que atorga anualment l'Associació de Periodistes Parlamentaris (APP) i que aquest any s'ha reprès després de dues edicions en suspens.

Tots els socis de l'APP podran votar el millor orador, premi que s'atorgarà el 15 de desembre juntament amb les altres onze categories d'aquests premis parlamentaris que destaquen per ser uns més positius que d'altres i perquè hi participen polítics i periodistes del Congrés i del Senat.

Enguany, la cerimònia, que se celebra a l'Hotel Westin Palace situat davant de les corts espanyoles, és de les més esperades, ja que l'edició 2020 es va haver de cancel·lar a conseqüència de les restriccions sanitàries que imposava la pandèmia i el 2019 també es va haver de suspendre a causa de la situació repetida d'avançament electoral d'aquell any.

Els premis que creen més expectació, més enllà del Millor Orador, son el premi 'Azote al Gobierno' i el premi 'Azote de la Oposición. En aquest sentit, el president del PP, Pablo Casado i el secretari general del partit, Teodoro García Egea, competiran entre si pel guardó d''Azote al Gobierno', al qual també optaran la diputada de Vox Macarena Olona i el diputat d'UPN Carlos García Adanero.

Els candidats al premi 'Azote de la Oposición' són la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, la vicesecretaria general del PSOE, Adriana Lastra i el diputat d'EH Bildu, Oskar Matute.

D'altra banda, un dels reconeixements més apreciats pels periodistes és el premi a la 'Mejor Relación con la Prensa', que enguany té com a candidats la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, l'exministre i exsecretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, així com de la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, i del diputat d'ERC Joan Capdevila.

Per contra, el premi que a cap polític no plau rebre és el de 'Castigo para la Prensa'  que, en l'edició 2021 té com a nominats la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, el portaveu de Ciutadans al Congrés, Edmundo Bal, la diputada de Vox Macarena Olona i la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras.

Com a parlamentaris 'Más activos' figuren el portaveu de Ciutadans, Edmundo Bal, el de Turuel Existe, Tomás Guitarte, la diputada del PNB Idoia Sagastizabal, i el senador de Compromís, Carlos Mulet.

Els candidats al 'Premio Parlamentario 2.0' són la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, i els diputats del PSOE José Zaragoza i del PP Beatriz Fanjul.

Entre els possibles diputats 'Revelación', s'hi troben Marga Prohens (PP), Marta Rosique (ERC), Mireia Vehí (CUP) i Laura Berja (PSOE), mentre que els candidats a senador Revelació hi ha Elena Muñoz Fonteriz (PP), Pablo Gómez Perpinyà (Més Madrid), Koldo Martínez (Geroa Bai) i Vicenç Vidal (Mes per Mallorca).

Al premi 'Senador del Año' opten Josep Lluis Cleries (JxCAT), Javier Maroto (PP), Cristina Narbona (PSOE) i Fernando Clavijo (CC).

I com a candidats al premi 'Eurodiputado del Año' s'hi troben César Luena (PSOE), Eugenia Rodríguez Palop (Unides Podem), Antonio López-Istúriz (PP) i Izaskun Bilbao (PNB).

L'acte de lliurament de premis serà presentat per les periodistes María Rey i María Llapart i serà clausurat per la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i també hi acudirà el president del Senat, Ander Gil.