L'Audiència de Madrid ha condemnat Daniel Gallardo a quatre anys i mig de presó per les protestes que hi va haver a Madrid contra la sentència del procés. A més, haurà de pagar 600 euros de multa i una indemnització de 3.500 euros a l'Ajuntament de Madrid.

La Fiscalia demanava sis anys de presó pels delictes de desordres públics, atemptat contra l'autoritat i lesions greus. 

Gallardo ha estat un any en presó preventiva, des que van passar els fets. El jutge el va deixar en llibertat provisional l'últim dia del judici, a l'espera de la sentència. La resolució judicial encara no és ferma i es pot recórrer, cosa que fa pensar que l'acusat no ingressarà a cap centre penitenciari fins que s'esgoti tota la via legal. Amb tot, no es pot descartar que la Fiscalia demani l'ingrés immediat a presó.

 

 

Gallardo està acusat de desordres públics, atemptat contra l'autoritat i lesions greusEl van arrestar el 16 d'octubre, just després de la concentració, durant els enfrontaments entre els manifestants i la policia. Segons la seva defensa, Dani Gallardo estava intentant defensar una amiga seva de les agressions policials.

La construcció d'un cas

Segons les proves i els fets, l'acusació es construeix per criminalitzar la protesta. No hi ha indicis, segons la defensa, d'allò de què pretén acusar-lo la policia. L'informe policial acusa Gallardo d'haver colpejat amb un pal amb claus el casc d'un policia. La defensa ho desmenteix, així com apunta a la hipòtesi que la presó provisional ve determinada pel segon cognom de Gallardo, Herzog, que és alemany. 

“En aquestes càrregues detenen tres persones, una de les quals menor d’edat, però el Dani no el detenen allà, sinó molt més tard”, relata Alejandra Matamoro, portaveu del Moviment Antirepressiu de Madrid, que s'ha fet càrrec de la defensa de Gallardo. De fet, el Dani ja estava tornant cap a casa amb els seus amics quan van topar amb la policia, ja passats els disturbis. Els antiavalots van per ells i els nois fugen com poden. Els agents aconsegueixen atrapar l’Elsa, una amiga del Dani. “Ell s'adona que no els segueix, que l’ha agafat la policia i l’estan apallissant. Llavors gira en rodó i va a ajudar-la. Allà és quan el detenen i l'apallissen a ell també”, explica la portaveu del Moviment Antirepressiu de Madrid.

La principal acusació contra Dani Gallardo és per, suposadament, haver agredit un policia amb un pal de fusta amb uns claus rovellats, extret d’un palet, que s’hauria clavat al casc, però no l’hauria perforat. “No és cert. Ni tan sols hi ha proves reals ni consistents”, denuncia l’Alejandra. La principal prova és una fotografia del casc, que va ser degudament filtrada a El Mundo per incriminar el Dani. “A la foto s’hi veu el casc amb el pal clavat, però a comissaria. És impossible que això hagués aguantat el trasllat. No s’aguanta per enlloc”, diu la portaveu del col·lectiu. A més a més, subratlla, el Dani és un noi de complexió molt prima que no tindria ni la força per clavar-lo en el casc d’un antiavalots. “I si l’aconseguís clavar, no podria amb tanta profunditat que pogués aguantar fins a arribar a comissaria i fer-li la foto”, sosté.

L’altra prova és l'informe de lesions del policia suposadament agredit, que “ni existeix”, segons l’Alejandra. “El policia va allà i diu que té mal al cap. El tractament que li donen és, simplement, ibuprofèn. Això és l'informe de lesions”, assenyala. Per acabar-ho de reblar, l'informe de lesions presentat per l’agent és una hora anterior a la detenció de Dani Gallardo. “L’acusació se sustenta com sempre en la paraula del policia, que en aquest país és suficient per fer i desfer. El que digui el policia va a missa”, denuncia la defensa. Estan preparats per a més irregularitats i “sorpreses” durant el judici oral. “En aquests casos mai se sap”, admeten.