Segueixen sorgint noves informacions referides al cas de les mascaretes que va comprar l'Ajuntament de Madrid a preu d'or a l'inici de la pandèmia a través d'uns comissionistes que es van enriquir en el pitjor moment de la crisi sanitària. Ara el jutge del cas no només es limita a descobrir si l'estafa és per aquest cost inflat del material sanitari i les comissions, sinó també pel fet que aquest, arribat des de la Xina, pogués tenir una qualitat molt dubtosa. Per això, segons destaca eldiario.es, aquest divendres declara Mario Tabasco, cap de prevenció de riscos laborals de Madrid Salud que haurà d'explicar un correu electrònic que va enviar el 13 d'abril del 2020, un dia després que arribés el material sanitari, on denunciava "problemes greus" amb els certificats de les mascaretes. Les va definir llavors com a "bastant febles", confirmant que es trencaven i estripaven amb "relativa facilitat".  Concretament, el va enviar a altres càrrecs de Madrid Salud: Antonio Prieto, gerent, i Rosa Cuenca, subdirectora del departament de prevenció i es refereix a les mascaretes KN95 que van comprar a través dels comissionistes Luis Medina y Alberto Luceño. 

Dos problemes greus 

En el correu, Tabasco identifica dos "problemes greus de les mascaretes": el primer, que no identificava el nombre d'organismes de notificació, a banda de no tenir cap mena de certificat "d'examen de tipus ni de producció". A més, l'empresa encarregada de fer els certificats era Ente Certificacione Machine, un organisme que en aquell moment de la pandèmia ja estava sota sospita i el cap de prevenció de serveis n'estava al càrrec: "L'organisme que emet el certificat és ECM, que com us vaig dir en una altra ocasió, existeix un alerta del ministeri de Treball on s'indica que els certificats NO SÓN VÀLIDS", alertava l'abril del 2020. Ara, aquest treballador haurà d'explicar davant el jutge que es va trobar en el moment que va posar-se a analitzar les mascaretes que l'Ajuntament havia comprat a la Xina a través de Medina i Luceño. 

Ús mèdic?

El correu va acabar en mans de la polèmica Elena Collado, responsable de compres municipals i interlocutora amb els comissionistes: "Se suposa que són FPP2" però no apareixen els certificats que ho garanteixin". Davant d'aquestes informacions, Collado ho va fer saber a Luceño i ell va contestar "això que s'estripen fàcilment, millor no en faig comentaris" per després afirmar a la funcionària que les mascaretes KN95 eren equiparables amb les FPP2 i que tota la documentació estava en ordre. Cal tenir en compte que Collado ja es veia a venir que quelcom no funcionava abans de rebre el missatge de Tabasco. Dia 8 d'abril s'havia posat en contacte amb Luceño per correu i va advertir-li: "Ens han estafat". En la mateixa línia, dies després de parlar amb el cap de prevenció de riscos laborals, Collado li enviava un missatge de whatsapp a Luceño: "Necessitem una confirmació que són vàlides per ús mèdic. De moment no les empraran els treballadors del SAMUR fins que les hagin analitzat".