La Plataforma per la Llengua ha celebrat que Junts s'hagi retirat de l'acord per modificar la llei de política lingüística, que preveu incloure el castellà com a llengua vehicular de l'ensenyament, i ha reclamat a ERC que faci el mateix. També ho ha sol·licitat als altres partits que secunden aquesta modificació, el PSC i En Comú Podem. La Plataforma per la Llengua ha assegurat que aquesta possible modificació permet que el castellà sigui vehicular a l'escola per sobre del 25%, incompleix el marc jurídic català i la Carta Europea de Llengües Regionals, no serveix per esquivar l'execució de la sentència i no té el consens del teixit social i educatiu.

 

Junts ha acordat avui per unanimitat no participar en la reforma de la llei del català pactada a finals de març amb PSC, ERC i comuns. La formació de Carles Puigdemont ha argumentat dos motius per descavalcar-se definitivament d'aquella proposta: "Perquè no hi ha consens amb el sector educatiu i les entitats en defensa de la llengua, i perquè no atura una decisió judicial que imposa 25% a les aules". Junts ha traslladat ja la seva decisió a ERC i al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i ha anunciat que plantejarà una proposta concreta per respondre a l'ofensiva judicial contra la llengua. La permanent del partit s'ha reunit per acordar formalment el posicionament després que durant els darrers dies i fins ahir mateix, tant ERC com els comuns i el mateix PSC han pressionat aquesta formació perquè tornés al pacte a què es va arribar el 24 de març per reformar la llei i del qual es van desmarcar arran de les protestes de les entitats en defensa de la llengua. De fet, però, el vicepresident, Jordi Puigneró, i el president del grup parlamentari, Albert Batet, ja es van reunir ahir amb Aragonès al palau de la Generalitat per avançar-li el posicionament.

Rius ha recordat que l'endemà del 24 de març, quan Junts es va descavalcar de l'acord, van demanar tres condicions per tornar a sumar-s'hi: que es blindi la immersió i el català com a llengua vehicular sense dubtes interpretatius, protegir les direccions dels centres i els docents, i protegir les aules d'acollida". "Aquestes tres condicions no han estat acceptades per la resta de partits de l'acord", ha reblat el portaveu, Josep Rius.

Per la seva banda, ERC ha expressat un emprenyament absolut amb els seus socis de govern, després que Junts ha decidit despenjar-se de l'acord per reformar la llei de política lingüística al Parlament. "Aquest moment és trist. Constatem que s'anteposen els interessos de partit als del país, constatem que s'anteposa el tacticisme davant del consens de país, constatem que qui bloqueja i s'allunya d'aquest consens tampoc té proposta i deixen la llengua a l'escola a mercè dels tribunals", ha carregat la portaveu dels republicans, Marta Vilalta.

L'ANC anima a trencar pactes amb el PSC

En una línia molt similar a la Plataforma per la Llengua, l'Assemblea Nacional Catalana ha donat "l'enhorabona" a Junts pel "pas" de despenjar-se de l'acord per reformar la Llei de Política Lingüística. En una piulada, l'entitat recorda que aquest canvi normatiu no aturaria la implementació del 25% de llengua castellana a les aules catalanes i, per això, indiquen que confien que "ERC també es desmarqui" d'aquest pacte. Per a més inri, l'ANC emplaça els partits independentistes a "trencar pactes amb el PSC i a refer el consens amb entitats i sindicats en defensa de la llengua".

TUIT assemblea 25% català
La piulada de l'Assemblea Nacional Catalana sobre la decisió de Junts de desmarcar-se de l'acord per reformar la Llei de Política Lingüística.

A la fotografia principal, un acte de Plataforma per la Llengua a favor de l'escola catalana | Sergi Alcàzar