El cas Mercuri és un entramat de diverses operacions que deriven en gairebé 40 peces judicials. El cas de corrupció amb l'origen a l'Ajuntament de Sabadell té com a principal implicat l'exalcalde socialista Manuel Bustos, que ja ha passat per dos judicis dels tres que s'han fet i que ja té sobre seu dues condemnes.

Aquest divendres s'activa el compte enrere per al quart judici, el de la peça 1. S'investiga un delicte de suborn pel pagament de diners per obtenir obra pública, com les del cementiri. Jordi Soriano, exregidor del PP, apareix com a principal responsable i beneficiari. Hi ha acusats Jordi Soriano, Francesc Xavier Pons Torra, Alfonso Pedro Izard Rodríguez, M. Soledad Roig Garay, Josefina Yagues Mazon, Helena Soriano Corbella, Ana M. Corbella Serra, Rafael Rojas Morató, Jordi Rojas Morató, Nicolàs Giner Salinas, Eusebio Romero Fernández, José Manuel González Parra, Antonio Muñoz Gutiérrez, Guillem Ustrell Feliubadaló, José Rios Martín, Eva Rios Martín, Jordi Baldó Corominas, José Enrique Velilla Fernández, Sandra Roig Garay, Isidoro Álvarez Morales, Xavier Cadavall Sánchez i Miquel Trecu Ayerbe.

Durant la compareixença es comunicarà als acusats com ha quedat la investigació. És l'última oportunitat que tindran per arribar a una conformitat i evitar el judici, si és que algun dels investigats ho considera oportú i si la Fiscalia entra a tancar un possible acord.

El principal imputat d'aquesta peça del cas Mercuri és Jordi Soriano José, exregidor del PP a l’Ajuntament de Sabadell entre els anys 2003 i 2011, com a presumpte màxim responsable i beneficiari d’una xarxa per obtenir obra pública a partir de suborns i intermediacions. També estan imputades una vintena més de persones de l’entorn familiar i polític de José Soriano, així com empresaris vinculats a la construcció i als serveis públics municipals.

El judici, que encara no té data, es farà amb jurat popular i aquest divendres tindrà lloc la compareixença prèvia pels presumptes delictes de suborn, blanqueig de capitals, tràfic d’influències i negociacions i activitats prohibides amb funcionaris públics. Entre els fets investigats hi ha la modificació del contracte dels serveis funeraris de Sabadell; la implantació del servei municipal d’incineració al cementiri de Sabadell; la privatització del cementiri municipal; l'adjudicació de les obres de remodelació i ampliació del cementiri de Sabadell; la intermediació per obtenir llicència i moviments de terres a la finca de ca n’Ustrell; l'adjudicació de les obres a Fira Sabadell; l'adjudicació de les obres de construcció del Centre Cívic de Can Llong; l'adjudicació d’obres en un centre cultural de Palau-Solità; i la intermediació en l’adjudicació d’altres obres públiques. 

Tot i que en el moment dels fets governava el PSC i tot i que el cas Mercuri gira entorn l'exalcalde Manel Bustos i la seva administració, en la peça número 1 no hi ha imputat cap membre del govern Bustos. Sobre aquest tema, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, acusació popular del cas, considera "inversemblant que els responsables polítics del PSC en quedin al marge". "A pesar que Jordi Soriano va ser la crossa política del govern socialista, és impensable que puguis influir en les adjudicacions de serveis públics i obres públiques sense la implicació del govern municipal del PSC, que és qui adjudicava les obres", afegeixen des de la plataforma.

Sabadell lliure de corrupció cas Mercuri - ACN

En la compareixença judicial, la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció exercirà la funció d’acusació popular i continuarà la seva col·laboració amb la Fiscalia i els tribunals per esclarir els fets i tots els responsables dels presumptes delictes. "Confiem que el jurat popular acabi de fer justícia en uns fets molt greus en contra de l’interès públic", diu la plataforma en un comunicat.

Els judicis que vindran

Hi ha quatre judicis pendents. Tots han acabat la fase d'instrucció i falta només la data perquè comencin. Són els de les peces 6, 18, 21 i 33.

El primer investiga la permissivitat per part de regidors del PSC per l’abocament il·legal de terres a la finca de can Xupa, al costat de ca n’Alzina. Hi ha vuit imputats: Jordi Soriano, Joan Manau, Ricard Estrada, Xavier Izquierdo, José M. Duran, Antoni Sánchez, José M. González i Joaquin Cañete.

Hi ha quatre imputats més en el judici urbanístic i per tràfic d'influències per voler fer legals unes obres sense llicència al carrer Fernando Poo. Són Melquíades Garrido, Manuel Somoza, Daniel González i Angelina Català.

Pendent també de data el judici per falsificació documental, tràfic d’influències i prevaricació per rebaixar l’import de l'IAE a la concessionària Sitjas Motor SL. Els investigats són Melquíades Garrido, Josep Adrobau, Montserrat Capdevila, Josep Abellan, Xavier Izquierdo, José M. Caballero, Pilar Saura, José Teixidó i Luisa Garrido.

Manuel Bustos jutjats Mercuri / ACN

Manuel Bustos, exalcalde de Sabadell, sortint dels jutjats / ACN

I l'últim és contra l’administració pública amb motiu d’una reunió orquestrada pels responsables municipals per dissuadir un empresari que pretenia denunciar abocaments irregulars de terres. Al banc dels acusats s'asseuran Manuel Bustos, Manuel Somoza, José M. Duran i Julio César Pombo.