L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha defensat l'acostament de presos d'ETA al País Basc, després d'assegurar que posar fi a aquesta situació és una reclamació "molt majoritària" de les institucions i l'opinió pública basca.

"Tant de bo ara sigui una demanda plenament atesa", ha demanat en un article publicat aquest dimarts al blog de l'Associació Serviol, que va escriure el 23 de maig d'aquest any.

Pujol ha recordat que va sorprendre que la Generalitat reclamés el 1983 la competència en matèria penitenciària, la qual cosa també va fer Euskadi "malgrat saber que no els la donarien per la situació molt conflictiva que llavors hi havia".

"De fet, encara avui molts presos bascos que compleixen pena de presó relacionada amb ETA ho fan fora del País Basc", ha constatat l'expresident català, que ha relatat que el Govern central sí que va traspassar la competència penitenciària a Catalunya en poc temps.

Competència conflictiva

Es tractava, ha afegit, d'una competència "perillosament conflictiva" que, segons la seva opinió, ha funcionat bé a Catalunya, fins al punt que presos condemnats que compleixen presó en diversos llocs d'Espanya han demanat el trasllat a Catalunya.

Per a Pujol, la idea d'autogovern que tenen en altres comunitats és radicalment diferent de la de Catalunya, i per això no van entendre que la Generalitat reclamés la competència penitenciària malgrat ser "un traspàs enverinat, que no donava ni prestigi ni contrapartida, i que naturalment es va fer ràpidament."

Tanmateix, ha argumentat que la van demanar perquè els corresponia per competència estatutària, però també per idea, concepte i projecte de societat i de país.

Tracte just als presos

Segons l'expresident de la Generalitat, és necessari que la societat es comprometi en temes com el tracte just que ha de rebre la ciutadania en tots els àmbits: "Això és una exigència universal, tothom té dret a això. La gent que viu bé i els desgraciats. També els presos".

Segons el parer de Pujol, un dels indicadors de la qualitat humana i social d'un territori és el funcionament de les seves presons, i considera que és necessari apuntar-ho atesa "la forma displicent amb què s'ha criticat l'interès de la Generalitat i del nacionalisme català per les competències penitenciàries".

També ha opinat que el tancament de la Model, que va tenir lloc el 8 de juny, ha estat possible en part per a construcció "de noves presons, i millors" per part de la Generalitat.