El diputat de JxCat, Eduard Pujol, ha advertit l'Estat espanyol que "amb jutges, fiscals i presó no se'n sortiran perquè Catalunya mai no es rendeix". El portaveu de JxCat responia així des del faristol de la sala de premsa del Parlament a la decisió de la fiscalia de demanar processar el president, Quim Torra, per desobediència arran de la negativa a retirar el llaç groc de la façana del palau de la Generalitat. La fiscalia reclama un any i vuit mesos d'inhabilitació i una multa de 30.000 euros.

"L'Estat espanyol ha empresonat, inhabilitat i afusellat presidents de Catalunya i la democràcia a Catalunya, l'aspiració legítima sempre hi és. L'Estat espanyol no ha après la lliçó i sembla que no la vol aprendre", ha retret Pujol.

Així mateix, el portaveu de JxCat ha titllat de "performance" la presència de guàrdies civils al Palau de la Generalitat i altres dependències del Govern per reclamar informació sobre l'1-O i ha denunciat que "l'Estat continua en mode repressió i no té intenció d'afluixar".

En aquest mateix capítol, ha qualificat de "barbaritat" que s'hagi multat el president a l'exili, Carles Puigdemont, per reclamar a la Junta Electoral que l'acte de proclamació de resultats de les eleccions europees fos públic. "Són les mil cares de l'amenaça permanent per part de l'Estat", ha denunciat.

Pel que fa la tensió que enfronta Junts amb ERC arran dels acords postelectorals, i en particular, pel pacte amb el PSC que descavalca els republicans de la presidència de la Diputació de Barcelona, Pujol ha retret que la negativa dels comuns a pactar amb JxCat confirma que la proposta d'Esquerra era una "operació de marketing".

El portaveu de JxCat ha assegurat que el seu grup no ha pactat la diputació amb ERC perquè aquesta aritmètica no era possible, tot i que els republicans "han intentat generar un relat en aquest sentit".

De fet, ha aprofitat per insistir que si s'hagués fet els "deures de la unitat", tal i com apostava JxCat, abans dels comicis, la situació seria ben diferent. "D'aquest mal hem de morir", ha sentenciat.