Quan tot just falten  hores per a la presa de possessió del republicà Pere Aragonès com a 132 president de la Generalitat, Junts ha confirmat que serà el fins ara conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, la persona que proposarà per assumir la vicepresidència del nou gabinet.

Puigneró assumirà, a més, la responsabilitat del nou departament de Polítiques Digitals, Infraestructures i Agenda Urbana, sorgit de l'acord que van tancar republicans i Junts el passat cap de setmana.

La vicepresidència, peça clau de Junts al nou Govern i alhora ròtula per a la coordinació amb ERC, s'ha tancat després de les converses mantingudes aquest cap de setmana pel secretari general del partit, Jordi Sànchez, amb el president de la formació, Carles Puigdemont, i amb els també presos de Junts a Lledoners Jordi Turull i Josep Rull.

Sànchez ja havia apuntat dimarts passat en una entrevista a ElNacional.cat que la vicepresidència no havia d'estar necessàriament assumida per la persona responsable de la conselleria d'Economia, com si ha passat en els dos darrers Governs, en què Oriol Junqueras i el mateix Aragonès han assumit aquesta responsabilitat.

A més, dimecres, Elsa Artadi, que s'havia apuntat com a possible vicepresidenta, va anunciar que no entraria al Govern perquè volia continuar amb la seva feina a l'Ajuntament de Barcelona. En el rerefons de la decisió hi apareixien les diferències entre Artadi i Sànchez per la forma com s'havia tancat la negociació amb ERC, que va acabar assumint  personalment el secretari general, deixant de banda la resta de negociadors del partit.

Jaume Giró, futur conseller d'Economia / María Contreras

Economia i Salut

Dos dies despres, divendres, es va fer públic que seria l'exdirector general de la Fundació La Caixa Jaume Giró el nou conseller d'Economia. D'aquesta manera, el nom de Giró es va afegir al de Josep Maria Argimon, que durant la campanya electoral ja es va anunciar que assumiria el departament de Salut.

Puigneró, Giró i Argimon completen les tres conselleries que Junts volia deixar en mans d'homes, atès que la intenció d'aquest partit era que les altres quatre que li corresponen les encapçalin dones.

Això deixava fora del Govern el fins ara conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, molt proper a Josep Rull, que podria assumir la presidència del Port de Barcelona. Però alhora donava una empenta a la fins ara consellera de Presidència i persona de confiança de Jordi Turull, Meritxell Budó, com a veu dels consellers de Junts a Lledoners.

El nom de Gemma Geis, puigdemontista i cap de llista per Girona, apareix com a consellera d'Universitats i Recerca, mentre que dissabte es va saber que la nova consellera d'Exteriors serà l'exdelegada de la Generalitat als Estats Units Victòria Alsina.

També com a candidates a ocupar algun departament s'han barallat els noms de la diputada i secretària de Finances de Junts, Teresa Pallarès, o l'exdiputada republicana i també membre de l'executiva Àngels Cabassés.

 

A la imatge principal, Jordi Puigneró en una imatge d'arxiu / Sergi Alcàzar