El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha acusat aquest dijous el CNI i el Ministeri de l'Interior d'"estar darrere" del decret del govern espanyol contra la república digital.

En una entrevista a TV3 recollida per Europa Press, Puigneró ha afirmat que és una cosa que s'ha pres molt seriosament i ha lamentat que tant socialistes com Unidas Podemos no decidissin retirar el decret.

"Ahir el PSOE i Unidas Podemos tenien una gran oportunitat que van desaprofitar, que era senzillament retirar-lo de l'ordre del dia, i retirant-lo dequeia", ha explicat.

El conseller ha augurat que les instàncies judicials pertinents, a Espanya i a la resta d'Europa, tombaran el decret: "Per tant, veurem el final del decret abans per aquesta via que per la via política. Però han guanyat temps, perquè el decret està en vigor."

Ha explicat que el concepte de república digital és un projecte per fer una Catalunya avançada digitalment, i que el decret del govern espanyol és com pretendre, en altres moments, intentar parar la revolució industrial: "Acabaran portant Espanya a la decadència analògica".

Ha defensat que el projecte digital del Govern està dins dels marcs legals de la Unió Europea, i que la Generalitat és innovadora i busca escletxes: "La innovació desborda fins i tot la mateixa Constitució, però no de forma il·legal".

Preguntat per si el Govern té els servidors fora d'Europa, ha respost que tothom els hi té: "Una altra cosa són les dades. El que sí que hi estem obligats i complim és que les dades personals dels ciutadans estiguin en territori europeu".

Negociació

Puigneró ha defensat que si el problema és Catalunya, cal abordar el problema polític en primer lloc i deixar de frenar el progrés de Catalunya: "Els espanta qualsevol cosa que fem des de Catalunya".

El conseller ha afirmat, a més, que aquest decret "és una pedra més" que el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, es posa al seu sac per poder ser president.

"M'imagino que els partits independentistes no deixaran passar la possibilitat de situar aquest decretàs digital com un element de negociació davant de qualsevol acord al qual es pugui arribar", ha acabat.