La negativa del president espanyol de debatre sobre el referèndum a la taula de diàleg ha estat vista pel vicepresident Jordi Puigneró com un veto "al 80 % dels catalans" i als partits independentistes com Junts. "De fet, la taula encara no s'ha construït i Pedro Sánchez ja ha començat a destruir-la", ha assegurat en declaracions a TV3.

Segons ha escrit també el vicepresident en una piulada, Pedro Sánchez no vol escoltar una part de la societat catalana, concretament la que se sent representada pels partits independentistes. "Deu preferir una taula on a la part catalana hi hagi VOX, Ciutadans i el PP", ha escrit al seu compte de Twitter.

El no de Sánchez

L’endemà de la reunió a La Moncloa entre Sánchez i Aragonès, el dirigent socialista ha sigut contundent amb la possibilitat d'un segon referèndum. “No hi haurà referèndum d’autodeterminació excepte que aconsegueixin convèncer tres cinquenes parts del Congrés. El PSOE mai no acceptarà aquesta mena de derivada”, ha promès als qui puguin tenir "reserves" cap a la mesura de gràcia.

 

El president del govern espanyol ha arrencat la compareixença davant del Congrés reivindicant “l’esperit integrador de la Constitució”. "Obrim una nova etapa a Catalunya i Espanya", ha defensat Sánchez sobre els indults i ha remarcat que s’han concedit “després de 44 mesos de presó” i que és una mesura “plenament legal i constitucional”.

La primera reunió Sánchez-Aragonès

La reunió entre els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès celebrada aquest dimarts a La Moncloa va durar més de dues hores i mitja. Segons la versió de La Moncloa, però, el temps no ha servit per aprofundir en cap de les demandes de la Generalitat: ni en l’autodeterminació ni en l’amnistia

En nom del Govern d’Espanya, María Jesús Montero va comparèixer després de la reunió subratllant que el “clima de cordialitat” de totes dues bandes així com la recuperació de la “normalitat institucional”. Tot i això, va reclamar als exiliats que tornin per enfrontar-se a la justícia i també ha descartat cap mena de reforma del Tribunal de Comptes, que persegueix una quarantena d’exdirigents independentistes.

 

Imatge principal: El vicepresident Jordi Puigneró durant l'acte institucional de rebuda als presos de la Generalitat. / Sergi Alcàzar