El president, Carles Puigdemont, ha volgut deixar clar en un missatge que s'ha fet públic aquest vespre que el Govern, tot i les dificultats, se sent fort i es manté ferm en la convocatòria del referèndum; que disposa de plans de contingència per tirar endavant la convocatòria, i que sobretot compta amb el suport de la "immensa majoria de la població, farta de la prepotència i els abusos del govern del PP”.

El cap de l’executiu respon així a l’emplaçament que ahir al vespre va llançar el president espanyol advertint al Govern que no segueixin endavant amb el referèndum perquè està decidit a utilitzar “tots els instruments” de què disposa l’Estat per frenar-lo.

“No són dies fàcils, certament, però ens sentim forts”, assegura Puigdemont en el missatge en què subratlla que l’executiu se sent completament recolzat i preparat “per afrontar els embats que vindran”.

Puigdemont garanteix que el referèndum es farà perquè el Govern té “previstos plans de contingència per garantir-lo, però, sobretot, es farà perquè té el suport de la immensa majoria de la població que està farta de la prepotència i dels abusos del govern del PP”.

Enfront l’estat espanyol que “actua com un règim en què l’autoritat de la força creix inversament a l’autoritat moral”, el president assegura que el Govern se sent cada vegada més acompanyat per “l’actiu més important que té el poble de Catalunya: la seva gent”.

“En el segle XXI, els estats ja no pivoten al voltant de la força bruta sinó de la força de la gent, i d’aquesta força, afortunadament, en tenim molta”, ha reblat.

Crida a la gent

El president apel·la la ciutadania que segueixi defensant el referèndum fins al mateix 1 d’octubre, "amb el mateix entusiasme, civisme i fermesa que ho ha fet fins ara” per guanyar “el desafiament que planteja un estat autoritari”.

“En aquestes darreres hores, la societat catalana i la vida institucional del país han rebut l’impacte desmesurat i mancat de totes les garanties democràtiques d’una acció decidida pel govern que presideix Mariano Rajoy, i que ha allunyat encara més l’Estat espanyol dels països amb les millors pràctiques democràtiques”, comença el missatge.

El president adverteix que Rajoy ha creuat aquesta setmana “moltes línies vermelles”, per la qual cosa no es pot contemplar la situació amb indolència. “Tota la maquinària de l’Estat espanyol està orientada a impedir que els catalans votem l’1 d’octubre”, ha advertit després d’enumerar la detenció de membres del Govern, els escorcolls d’habitatges particulars i conselleries, la clausura de webs, l’impediment per enviar revistes, i la suspensió de l’autonomia de Catalunya, bloquejant il·legalment els comptes bancaris de la Generalitat.

“Les detencions, la manera aparatosa i exagerada com s’ha produït, l’opacitat i confusió que les han envoltat, ha colpit sobretot les famílies perjudicades per aquest abús, els entorns de treball i els companys”, admet, així com també reconeix que no són dies fàcils, especialment per a aquells que estan encara privats de llibertat per haver defensat el dret de tots al vot.