Segona jornada del primer viatge oficial del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a l'estranger. Des de Bèlgica, Puigdemont ha manifestat que a Catalunya “no som els únics a estar preocupats pel fracàs de la política espanyola”, sinó que “realment és una cosa que desconcerta Europa i ho hem pogut comprovar aquests dies”. 

En aquest sentit, en declaracions als mitjans durant la visita al port de Gant, acompanyat del conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i del Representant Permanent davant la UE, Amadeu Altafaj, Puigdemont ha lamentat “la incapacitat” de la política espanyola per formar govern, que “està encallada” perquè “ha primat més els interessos personals i de partit”, en comptes de “prendre nota i exemple de què hem fet a Catalunya”. 

“Si la política espanyola no pot evitar unes eleccions no haurà estat per un error dels ciutadans, que han expressat de manera molt clara quines eren les seves opinions polítiques, sinó per la incapacitat del sistema polític espanyol de trobar respostes polítiques, com va succeir en el cas de Catalunya”, ha denunciat Carles Puigdemont. “La gent vol respostes dels polítics, no problemes”, ha sentenciat.

Preguntat pels efectes que pot tenir a Catalunya un eventual canvi de govern a Madrid, el president de la Generalitat ha avisat: “Si finalment el president espanyol és una persona diferent de l’actual president en funcions, potser es descobrirà que no és un problema d’una persona ni d’un partit, sinó d’un sistema polític, que no té voluntat de trobar una resposta política a la situació de Catalunya”.

El president ha afirmat que “si finalment ve un govern més dialogant” en qüestions concretes del dia a dia del país o pel que fa a la resolució del procés polític català “amb eines democràtiques i no judicials, ho aprofitarem des del primer dia”. Però ha volgut deixar clar que independentment de la lògica que segueixi la política espanyola, a Catalunya “hem de continuar aplicant la nostra agenda, que és la que ens va demanar el poble de Catalunya i el Parlament de Catalunya”.

Reunió amb el president del Parlament belga

L’agenda de Carles Puigdemont a Bèlgica ha començat amb una reunió de treball amb el president del Parlament federal de Bèlgica, Siegried Bracke, una trobada “molt interessant i llarga” en la qual els dos mandataris han intercanviat opinions sobre els processos polítics que viuen Catalunya i Flandes, sobre la situació de la UE i del Brèxit i sobre la col·laboració entre els dos territoris. Puigdemont ha dit que “hi ha una comprensió fàcil, ens costa poc explicar-nos quan anem a Flandes, i a ells tampoc els costa explicar-se quan parlen amb un català, malgrat les moltes diferències” que hi ha entre els dos projectes polítics.