El raper Valtònyc ha donat una resposta ocurrent davant un nou intent espanyol per extradir-lo, que serien unes suposades amenaces de mort en una cançó. Valtònyc ha respost amb ironia a aquests moviments, que estan en la fase inicial, però que ja han arribat a orelles del cantant.

"Per terrorisme, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va dir que no, per injúries a la corona el Constitucional belga va dir que tampoc i ara intenten una extradició per amenaces de mort. Al final se'ls acabaran els delictes i em voldran extradir de debò per cantar malament, ja veureu", ha deixat anar. El raper ha adjuntat una fotografia passejant amb tota tranquil·litat amb el també exiliat Lluís Puig.

Valtonyc

El Tribunal d'Apel·lació de Gant està a un pas de decidir que no extradeix el raper Josep Miquel Arenas, Valtònyc. Ahir el raper es va personar al tribunal en la vista prevista per avaluar la situació de l'exiliat i determinar si el lliura a la justícia espanyola. El tribunal ha posat data ja a la decisió. Ho farà públic el 28 de desembre, el dia dels Sants Innocents, en plenes festes de Nadal. L'advocat de Valtonyc és optimista i tot fa pensar que no s'extradirà el raper. En tot cas la decisió encara es podria recórrer en darrera instància. 

Minuts després de la vista, Valtònyc i el seu advocat Simon Bekaert van comparèixer públicament per explicar que havien demanat que, en cas d'entrega pel delicte d'amenaces, es permetés al raper complir la condemna a Bèlgica. "M'estimo més quedar-me aquí a Bèlgica perquè l'Estat espanyol té condemnes per tortures a les presons (...). Per seguretat m'estimo més quedar-me aquí", va dir el raper en l'atenció als mitjans a la sortida de la vista. El seu advocat confia que els magistrats rebutjaran l'entrega a Espanya, que el reclama per una condemna a tres anys i mig de presó per les lletres de les seves cançons. La defensa diu que no s'acceptarà l'extradició pels delictes d'enaltiment del terrorisme i injúries a la corona i creu que tampoc s'admetrà per amenaces. No obstant això, els lletrats han demanat al tribunal que, en cas que això passés, permeti a Valtònyc complir la condemna a Bèlgica.

Fa més de tres anys que Espanya demana a Bèlgica que entregui Valtònyc, condemnat en aquest país a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de diverses cançons. La justícia belga per ara s'ha mostrat reticent a l'extradició i s'està mirant el cas amb lupa. D'entrada, un tribunal de primera instància va rebutjar l'euroordre contra el jove mallorquí el setembre del 2018 i des de llavors el Tribunal d'Apel·lació de Gant examina la petició d'entrega. Primer va preguntar al Tribunal de Justícia de la UE si podia acceptar l'extradició ràpida pel delicte d'enaltiment del terrorisme, com demanaven les autoritats espanyoles. Luxemburg va dir que no i, per tant, la justícia belga ha d'anar per la via ordinària de la doble incriminació. És a dir, ha de comprovar si els delictes de l'euroordre són equivalents en la legislació belga.

De moment el TC belga ha donat la raó a l'exiliat i ha eliminat les injúries a la Corona del codi penal. El TJUE ja va donar per invalidada la petició d'extradició per terrorisme i ara el Tribunal de Gant ha de decidir sobre la seva situació, és a dir si l'extradeix a Espanya, tal com ha reclamat la justícia espanyola, o no. La decisió del tribunal es prendrà després d'haver elevat consultes tant al TJUE per la petició de l'estat espanyol a una possible extradició per terrorisme, com al Tribunal Constitucional belga per resoldre si les injúries a la corona estan emparades per la llibertat d'expressió. Aquest últim va decidir que no tan sols és així sinó que, fins i tot, ha eliminat les injúries a la corona com a delicte del codi penal, amb una decisió històrica.