Després d'encarar el jutge instructor Pablo Llarena amb el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), l’exili independentista reclama ara que sigui el Tribunal Constitucional qui confronti la seva decisió sobre les euroordres amb el Tribunal de Justícia de la Unió Europea a través d’una qüestió prejudicial. És més, en ple debat a Europa sobre el conflicte entre la UE i Polònia, l’exili adverteix el TC que la seva resposta davant les ordres de detenció el posiciona en una situació "d’oberta rebel·lia" en relació amb el dret de la UE.

La defensa dels polítics exiliats, que encapçala Gonzalo Boye, ha presentat un nou recurs de súplica en nom del president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig, en resposta a la decisió del TC del passat 5 d’octubre de desestimar les mesures cautelars que havien demanat en el recurs contra les ordres de detenció de Llarena.

Oberta rebel·lia

L’escrit de 47 pàgines, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, assegura que els raonaments argumentats pel TC per oposar-se a la suspensió de les euroodres contradiuen la normativa i la jurisprudència de la UE. “La ponderació dels interessos en joc duta a terme pel TC resulta manifestament arbitrària, situa aquest òrgan en una posició d’oberta rebel·lia enfront del dret de la UE i desconeix la jurisdicció del TJUE”, retreu el text, que desplega a bastament aquesta idea.

Denuncia que es mantenen vigents les euroodres tot i que els quatre exiliats tenen immunitat parlamentària com a membres de l’Eurocambra o del Parlament de Catalunya i recorda que aquesta situació fa dos anys que s'està produint. Però, a més, recorda que les euroodres haurien d’estar suspeses mentre el TJUE no respon sobre les prejudicials presentades pel jutge Llarena en relació amb la negativa belga d'extradir Lluís Puig.

L’escrit recorda que tant Bèlgica com Itàlia sí que han suspès les euroodres mentre no respongui el Tribunal de Justícia de la UE i denuncia que el Constitucional ha vulnerat el dret dels recurrents a la tutela judicial efectiva i a un procés amb totes les garanties.

Per tot plegat, demana al TC que reconsideri la seva negativa a acceptar les cautelars i en cas contrari considera que és el moment processal oportú per plantejar una qüestió prejudicial a Luxemburg sobre la “compatibilitat del criteri" utilitzat pel TC i el dret a la “tutela judicial efectiva” reconegut per la carta de drets fonamentals de la UE i avalada per la jurisprudència del TJUE. El text exposa els termes precisos en què reclama plantejar la qüestió prejudicial per tal que Luxemburg es posicioni sobre la decisió del TC d'avalar les euroordres del jutge instructor.

Vista pública

Finalment, després de denunciar que la resolució del TC “vulnera el dret a un procés amb totes les garanties, així com el dret a una resolució motivada i fonamentada en dret” perquè ha denegat la petició d’una vista oral i pública per abordar aquest tema, el recurs reclama de nou la celebració de la vista oral.

 

A la imatge principal, els eurodiputats Toni Comín, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí al Parlament Europeu / Efe