El president, Carles Puigdemont, ha advertit aquesta migdia durant la seva intervenció amb motiu del Dia de la Justícia que la judicialització que pateix la política espanyola “no és bona”, per la qual cosa ha emplaçat a retornar la política al terreny que li correspon. “Alliberem la justícia de la càrrega que no li pertoca”, ha reclamat.

El president ha advertit que la judicialització no només és dolenta perquè “té víctimes directes” sinó perquè a més “afecta els professionals de la Justícia”.

Puigdemont ha volgut aprofitar la seva intervenció al saló Sant Jordi davant del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, i el conseller d'aquest departament, Carles Mundó, per subratllar el valor de la Justícia en un Estat de dret i advertir que “cal una Justícia sempre independent”.

“En un Estat de dret com l’espanyol que té com a únic argument que les lleis s’han de complir seria bo que fos el primer a respectar-ho”, ha reblat.

El cap de l’executiu català ha fet aquesta intervenció poques hores després que els membres de la Mesa hagin rebut una notificació i advertiment del TC per l’aprovació el mes d’octubre d’una resolució de JxSí i la CUP sobre el referèndum unilateral.

El català absent del 92% de sentències

En el seu parlament, Puigdemont ha dedicat especial atenció a la presència del català a la justícia per advertir que un 92% de les sentències que s’emeten a Catalunya no empren la llengua pròpia i advertir que la reivindicació de la llengua “no és una demanda perquè sí, és gairebé una exigència de país”. El president ha argumentat que un informe de la Comissió Europea del gener situava Espanya com un dels països més incomplidors en aquest tema.