El president a l'exili i candidat de Junts a les eleccions del 12-M, Carles Puigdemont, ha assegurat que la primera persona qui pensa trucar en cas que pugui liderar un Govern després dels comicis és el president en funcions i candidat d'ERC, Pere Aragonès. En una entrevista amb el periodista Xavier Graset, responsable del programa Més 324 de TV3, Puigdemont ha insistit que la seva voluntat és "proposar un govern que tingui un lideratge fort, que li convé a aquest país, i fer-ho amb unitat".

"Si tinc possibilitat de liderar un Govern, la primera persona qui penso trucar és al president Aragonès, perquè crec que hem d'anar junts a l'etapa que ve a Catalunya", ha assegurat. Amb tot, i en referència als retrets que li ha dedicat el candidat d'Esquerra acusant-lo de parlar només d'ell mateix, Puigdemont ha replicat que fins ara només ha fet tres entrevistes -a Rac-1 dimarts passat; a ElNacional.cat aquest cap de setmana i la d'aquesta nit a Mes 324- i ha ironitzat que encara no s'ha posat en marxa la campanya electoral i ja "comença a haver-hi un cert nerviosisme". "El que no faré és deixar de dir el que crec que he de dir en un moment en què em sembla que la nació se la juga, que ens podem quedar amb el país a les mans", ha reblat.

Ultradreta

A preguntes del periodista Xavier Graset, ha contestat també a la crida del candidat del PSC, Salvador Illa, que ha demanat a tots els partits que es comprometin a no tancar acords amb formacions que alimenten discursos d'odi. Puigdemont ha acusat Illa de no ser "tan clar quan parla de Vox". "Jo l'he vist votar amb Vox al Parlament Europeu la retirada de la meva immunitat, per exemple, o he vist Illa manifestar-se amb Vox contra interessos de Catalunya, per exemple", ha retret.

En qualsevol cas, ha sentenciat que no negociarà mai "amb cap formació de dreta extrema ni d'ultradreta" i ha alertat sobre la necessitat de no participar en estratègies que promeguin aquestes forces. Puigdemont ha recordat la táctica que va aplicar l'expresident francès François Mitterrand amb el Front Nacional els anys 80 per intentar dividir el vot de la dreta gaullista de Jacques Chirac, donant volada a un fenomen aleshores extraparlamentari, com era Jean-Marie Le Pen. "Miri on són avui el Partit Socialista i on és el Front Nacional a França", ha reblat en referència a la profunda crisi que travessa el PS, que a les darreres presidencials franceses no va aconseguir arribar al 2% dels vots, mentre el Reagrupament Nacional de Marine Le Pen, sorgit del FN, va aconseguir passar a segona volta.

Puigdemont ha alertat que s'està parlant sobre les opcions d'ultradreta més del que caldria, ha apuntat que "potser algú té interès a inflar això" però ha deixat clar que a qui no li interessa és al procés d'independentista. Ha assegurat que la seva candidatura vol parlar "de les propostes que tinguin ganes de construir una alternativa en el marc de l'estat de dret europeu, de respecte als drets humans, i d'on se situen les forces democràtiques del món per alliberar Catalunya". "Jo no negociaré amb qui no comparteixi això", ha reblat.