El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha visitat el poliesportiu de Sant Julià de Ramis, assetjat aquest matí per la policia espanyola i on en principi havia de votar en el referèndum i ha llançat un missatge inequívoc sobre la repressió dirigit al president del govern espanyol: "Shame on you, mr. Rajoy" (Vergonya, senyor Rajoy). El president, que finalment ha pogut votar a Cornellà de Terri, ha fet aquestes declaracions en anglès, amb la clara finalitat que el món en prengui nota.

Més tard, en un missatge institucional, el president ha qualificat la reacció de l'Estat d'"onada de repressió embogida" i de "violència injustificable". Puigdemont ha agraït que "davant la covardia i la violència, milers de ciutadans estiguin defensant urnes i col·legis electorals". "Porres contra urnes, violència contra civisme", ha defensat el president. En aquest sentit, també ha assegurat que a l'Estat sempre l'acompanyarà la "vergonya" de l'acte repressiu que ha dut a terme aquest diumenge, mentre que als catalans sempre els acompanyarà la "valentia i el coratge". 

El president també ha assegurat que hi ha problemes de lentitud per votar però que s'intentaran anar resolent i ha recordat que tant ell com altres membres del Govern també han pogut votar. A més, el president ha fet una crida a tornar a omplir els col·legis electorals que la policia espanyola ha volgut clausurar i ha demanat als ciutadans seguir votant com a resposta a l'Estat. "Espanya només té la força i la imposició", ha lamentat el president.