El Parlament Europeu ha retirat la fotografia que mostra una urna del referèndum de l'1-O que formava part de l'exposició que s'inaugura aquest dimarts a l'Eurocambra sobre les contribucions de Catalunya al progrés social i polític europeus, organitzada per Carles Puigdemont i Toni Comín. La retirada de la foto té lloc després que eurodiputats de Ciutadans denunciessin la presència de la imatge a la mostra i demanessin la seva retirada. Al parer dels membres de la formació taronja, la imatge avalava el "referèndum inconstitucional". Igualment, van denunciar que la fotografia va ser incorporada a l'exposició després que la mostra rebés l'autorització pertinent de l'Eurocambra. 

L'encarregat d'avaluar i autoritzar les exposicions, l'eurodiputat Christophe Hansen, havia donat fins aquest dimarts a les 9:00 hores per retirar per voluntat pròpia la fotografia. Un cop passada aquesta hora, i com que no havien obeït, un operari de l'Eurocambra ha estat l'encarregat de retirar-la. Així ho confirmava Ciutadans, que assegurava que "estem més a prop d'acabar amb aquesta indignitat". 

Després de la retirada de la imatge, Ciutadans ho ha celebrat a través de les xarxes socials assegurant que "Europa no fa apologia de delinqüents", i recordant que la foto "del cop de l'1-O" ha estat retirada gràcies a la denúncia de Ciutadans Europa. 

Crítiques a l'actuació de l'Eurocambra

L'actuació del Parlament Europeu de retirar aquesta imatge, que havia arribat aquest dilluns a Brussel·les, ha rebut les crítiques del director de l'oficina europarlamentària de JuntsxCat, Aleix Sarri, ha denunciat la situació a través del seu compte de Twitter. "Es tracta del Parlament Europeu que elimina una imatge del poble català aixecant una urna en el referèndum de l’1 d’octubre després d’una queixa dels eurodiputats espanyols ultranacionalistes. Un moment d’infàmia. “La democràcia en acció” significava eliminar imatges de les urnes?" ha apuntat. 

En la mateixa línia s'ha manifestat l'eurodiputat d'ERC, Jordi Solé, que ha denunciat que "quan un Parlament sorgit de les urnes censura fotos amb urnes, aquest Parlament té un greu problema".