El president a l'exili i eurodiputat de Junts Carles Puigdemont ha instat el Partit Popular europeu a "aclarir" com la policia patriòtica va pagar milers d'euros a un agent de duanes francès per donar informació falsa sobre Xavier Trias i el seu suposat compte bancari a Andorra i Suïssa. Aquesta informació, que va resultar ser falsa i que va perjudicar clamorosament Trias en les eleccions a l'alcaldia de Barcelona de l'any 2015, es fonamentava, en part, en uns suposats comptes bancaris que un agent de duanes francès va proporcionar. Aquesta informació va acabar publicada a El Mundo, pocs dies abans de la consulta de novembre de 2014. Puigdemont també recorda que el Congrés investigarà el "complot policial" de l'operació Catalunya.

Puigdemont, en la seva publicació a X, fa una crida al Partit Popular Europeu a "aclarir" aquest "escàndol. Des de la formació popular han mostrat grans preocupacions a Brussel·les per la situació de l'estat de dret a Espanya, arran de la llei d'amnistia pactada entre el PSOE i les formacions independentistes, però en cap moment han mostrat preocupació per les noves informacions que han sorgit sobre l'operació Catalunya. "Benvolguts col·legues del PPE 'preocupats' per l'estat de dret: heus aquí un escàndol que ha d'aclarir-se. Espero que vulguin saber tota la veritat i com es va pertorbar el procés electoral a causa d'aquestes mentides creades pel complot policial (que el Parlament espanyol investigarà)", resa el missatge de Puigdemont publicat aquest dimecres a X (antic Twitter), i en resposta a una informació de Mediapart sobre la investigació que ha obert França al voltant d'aquest agent de duanes.

França investiga el paper de l'agent de duanes que va filtrar dades falses de Trias

La Direcció General de Duanes i Impostos, adscrita al Ministeri d'Economia del govern francès, ha obert una investigació interna per aclarir el paper de Jean Michel Pillon, l'agent francès que va rebre uns 50.000 euros de la policia patriòtica per aconseguir el suposat compte bancari a Andorra de l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias. La informació sobre aquest compte fictici va acabar publicada a la portada d'El Mundo pocs dies abans de la consulta independentista del 9 de novembre de 2014, segons va poder saber El Món a RAC1.

Tot plegat en el marc del setge a Xavier Trias i és que, tal com ha publicat ElNacional.cat en exclusiva, els responsables de l'Operació Catalunya van posar en marxa una investigació sobre un llistat de com a mínim sis comptes i productes bancaris que van atribuir a Trias, a l'UBS de Ginebra, al Banc Santander i a Bankinter, a més d'un compte del seu germà Joan Maria, també a l'UBS de Suïssa amb actius d'"aproximadament" 20 milions d'euros. En el cas de Pillon, fins fa pocs mesos era el director de l'oficina regional de Duanes de Tolosa de Llenguadoc, la més important del sud de França. Segons la Direcció General de Duanes i Impostos, es van assabentar de l'escàndol a través dels mitjans de comunicació i ara tenen l'objectiu de comprovar si Pillon va aportar comptes falsos de Trias a Suïssa i Andorra, a més de detalls de la família Pujol.