La Direcció General de Duanes i Impostos, adscrita al Ministeri d'Economia del govern francès, ha obert una investigació interna per aclarir el paper de Jean Michel Pillon, l'agent francès que va rebre uns 50.000 euros de la policia patriòtica per aconseguir el suposat compte bancari a Andorra de l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias. La informació sobre aquest compte fictici va acabar publicada a la portada d'El Mundo pocs dies abans de la consulta independentista del 9 de novembre de 2014, segons va poder saber El Món a RAC1.

Setge a Xavier Trias

Tot plegat en el marc del setge a Xavier Trias i és que, tal com ha publicat ElNacional.cat en exclusiva, els responsables de l'Operació Catalunya van posar en marxa una investigació sobre un llistat de com a mínim sis comptes i productes bancaris que van atribuir a Trias, a l'UBS de Ginebra, al Banc Santander i a Bankinter, a més d'un compte del seu germà Joan Maria, també a l'UBS de Suïssa amb actius d'"aproximadament" 20 milions d'euros. 

En el cas de Pillon, fins fa pocs mesos era el director de l'oficina regional de Duanes de Tolosa de Llenguadoc, la més important del sud de França. Segons la Direcció General de Duanes i Impostos, es van assabentar de l'escàndol a través dels mitjans de comunicació i ara tenen l'objectiu de comprovar si Pillon va aportar comptes falsos de Trias a Suïssa i Andorra, a més de detalls de la família Pujol. Pillon es va prejubilar precipitadament fa pocs mesos, coincidint amb la investigació dels mitjans de comunicació.

La relació entre la policia patriòtica i Pillon

La policia patriòtica es va posar en contacte amb el servei de vigilància de duanes de França a través del comissari Enrique García Castaño, àlies 'El Gordo' l'any 2014 per demanar-li si tenia informació sobre algun compte bancari d'algun dirigent independentista a l'estranger. 

Pillon tenia accés a l'anomenada llista Falciani, el llistat que conté els noms d'uns 130.000 potencials evasors fiscals amb comptes no declarats a la sucursal a Ginebra (Suïssa) del banc britànic HSBC. El que volia Castaño era que el seu col·lega li digués si algun dirigent independentista català sortia a la llista. El francès va fer la seva feina i poques setmanes després va comunicar a la policia patriòtica de Fernández Díaz que tenia informació d'un compte de Xavier Trias a Andorra, amb diners procedents d'un compte de Suïssa. Era mentida, Castaño no va comprovar si la informació era real i la va enviar a Eugenio Pino, cap de la policia espanyola, i a José Ángel Fuentes Gago, el director de gabinet de Pino. 

Aquella informació es va publicar el 27 d'octubre de 2014, en portada, i Trias es va afanyar a desmentir la informacióEl Mundo va contraatacar publicant el suposat número de compte. Amb el número a la mà, Xavier Trias es va posar en contacte amb les autoritats del banc suís i aquestes li van respondre que el número no existia. La policia patriòtica es va posar nerviosa en conèixer que el banc suís desmentia la informació i alguns dels alts dirigents de l'operació Catalunya van agafar un avió per anar a França a veure l'amic francès que els havia venut la informació falsa. La visita no els va servir per a res i no van poder recuperar els 25.000 euros pagats per una informació falsa.

Invents sobre Jordi Pujol Ferrusola

Pillon també va rebre més encàrrecs de la policia patriòtica. Un d'ells era sobre si Jordi Pujol Ferrusola, el fill del president, formava part de la llista Falciani. Un altre encàrrec anava vinculat al cas Palau, Félix Millet i persones de Convergència

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!