El calendari per a la convocatòria del referèndum s'esgota al mateix temps que al Govern i al Parlament es van acumulant les notificacions del Tribunal Constitucional. En aquest context, el president, Carles Puigdemont, ha volgut accentuar la crida a tancar files de totes les parts implicades en el procés. Aquest dilluns el president va convocar els consellers del PDeCAT a un dinar a la Casa dels Canonges per avaluar la situació i conèixer l'opinió dels membres de la formació demòcrata, segons ha pogut saber El Nacional. Dimarts, a la reunió del Govern, ha protagonitzat una intervenció contundent en el mateix sentit i, a la tarda, ha convocat al Palau de la Generalitat les formacions independentistes que fan costat a la convocatòria.

Puigdemont ha desplegat aquesta agenda tan intensa just en el moment en què han transcendit esquerdes entre els membres del Govern i entre les forces independentistes sobre la forma com cal impulsar el referèndum. Des de l'executiu s'han repetit les crides a mantenir la màxima discreció en relació als preparatius mentre les entitats que fan costat al procés han expressat també la seva preocupació per aquestes dissonàncies.

Dinar del PDeCAT

El dinar de dilluns a la Casa dels Canonges va servir per fer repàs dels preparatius del referèndum amb els consellers del PDeCAT. Fonts de Presidència asseguren que es tractava d'una reunió, com la que fan habitualment els consellers d'ERC, per analitzar la situació i l'estratègia del Govern sobre la convocatòria, especialment per aquells consellers que no es veuen directament afectats i no segueixen els preparatius amb igual intensitat.

Altres fonts asseguren, però, que la conversa va servir per contrastar les diferents opinions existents entre consellers que aposten per anar a fons amb el referèndum i els qui demanen primar que cada passa es faci amb la màxima correcció i seguretat, sense precipitacions.

A la reunió no hi eren ni el titular de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ni el titular d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. Aquell matí tots dos havien presidit la Taula Estratègica del Corredor Mediterrani a Madrid. A més, Rull va quedar encarregat pel Govern d'anar a la seu del PSOE per expressar les condolences per la mort de l’exministra Carme Chacón.

Els membres del PDeCAT que formen part del Consell Executiu són les titulars de Presidència, Neus Munté, Governació, Meritxell Borràs i Ensenyament, Meritxell Ruiz, a més del conseller de Cultura, Santi Vila, i el secretari de Govern, Joan Vidal. Tot i que durant la reunió es van contraposar opinions sobre l'estratègia per a la convocatòria, fonts dels assistents asseguren que cap dels presents es va desmarcar de la voluntat d'impulsar el referèndum.

Reunió de Govern

Pel que fa a la reunió de Govern d'aquest dimarts, Puigdemont ha protagonitzat una intervenció inicial per subratllar de nou el compromís amb el referèndum i emplaçar els membres de l'executiu a evitar les filtracions que provoquen la imatge d'esquerdes en l'estratègia de l'executiu. Les paraules de Puigdemont, que han rebut el suport immediat del vicepresident, Oriol Junqueras, han donat peu a intervencions de tots els consellers.

Precisament, en acabar la reunió del Consell Executiu estava prevista l'arribada de les secretàries judicials del TSJC que han lliurat als membres del Govern les notificacions del TC sobre l'anul·lació dels articles dels pressupostos relatius a la convocatòria del referèndum així com l'advertiment de les conseqüències, incloses penals que pot comportar desobeir aquesta decisió. Era la quarta notificació que rebia Puigdemont, com s'ha encarregat de recordar a través d'un tuit.

Reunió amb forces indy

A la tarda, el president ha continuat amb la seva intensa activitat encaminada al tancament de files de les forces independentistes. Aquest cop amb les formacions que fan costat al procés. Puigdemont ha reunit al Palau de la Generalitat a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el vicepresident Oriol Junqueras, el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, el president i la portaveu de JxSí, Jordi Turull i Marta Rovira, i els diputats de la CUP Mireia BoyaGabriela Serra, a més del responsable del secretariat cupaire Quim Arrufat.

La reunió s'ha convocat després que els darrers dies des de la CUP s'ha intensificat les pressions per concretar la data i la pregunta del referèndum. De nou, l'objectiu ha estat l'anàlisi de la situació i la crida a tancar files, en "to positiu", segons els assistents.