Els eurodiputats de JxCat, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, han demandat el Parlament Europeu davant del Tribunal General de la Unió Europea per l'aixecament de la seva immunitat. Tots tres han presentat un recurs a Luxemburg per la pèrdua de la protecció parlamentària exigida pel Tribunal Suprem, que reclama la seva extradició pel cas de l'1-O.

Durant la tramitació del suplicatori a l'Eurocambra, la defensa dels eurodiputats va protestar per irregularitats en el procediment, com per exemple l'error dels delictes en l'informe sobre Ponsatí.

Per ara, la defensa no ha volgut detallar les al·legacions concretes que han fet davant del TGUE.

La batalla judicial a Europa es juga en diferents camps. Ara s'ha obert la via del TGUE. Però des del mes de març, en el moment en què es va votar aixecar-los la immunitat, els advocats han tramitat el cas davant el TJUE. 

Una nova batalla judicial

La defensa dels eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí ha obert una doble via i es prepara per a una batalla judicial d'un any, també, al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. "Els tribunals belgues esperaran fins que Luxemburg es pronunciï", assegura l'advocat flamenc Paul Bekaert.

 L'advocat escocès de Ponsatí, Aamer Anwar, fins i tot apunta que els tribunals d'Escòcia s'esperaran que Luxemburg resolgui el recurs contra l'aixecament de la immunitat. De totes maneres, l'equip jurídic admet la dificultat de guanyar aquest cas. "És un cas difícil", reconeix Bekaert, si bé recorda que en el cas d'Oriol Junqueras el TJUE va contradir l'Eurocambra.

La defensa dels tres independentistes va anunciar fa dos mesos la presentació del recurs contra la decisió de l'Eurocambra juntament amb una petició de cautelars. En aquell moment Anwar denunciava ja les "irregularitats" de la gestió del suplicatori, com l'aprovació d'un informe amb errors sobre els delictes pels quals s'acusa la seva clienta. També critica que el Comitè d'Afers Jurídics que va redactar la proposta d'aixecament de la immunitat no va ser "imparcial". "Ponsatí continuarà lluitant", assegurava.

Un recurs anunciat

El 9 de març el Parlament Europeu va aprovar l'informe per aixecar la immunitat dels eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí.  No hi va haver debat, que es va fer en el marc del Comitè d'Afers Jurídics, on es va aprovar l'informe favorable al suplicatori, i la votació al ple va ser telemàtica. 

La justícia espanyola va provocar aquesta situació en l'àmbit de l'Eurocambra sobre els membres del govern exiliats a Brussel·les. Tan bon punt van assumir l'escó al Parlament, el jutge instructor del Suprem Pablo Llarena va activar el procediment del suplicatori per aixecar la immunitat dels tres eurodiputats i activar l'euroordre contra ells. 

L'advocat dels eurodiputats ja havia avançat que si la Cambra acceptava aixecar la immunitat portarien el cas al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. De fet, aquest tema també arribarà al tribunal de Luxemburg a través de les qüestions prejudicials del jutge instructor del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, arran de la decisió del Tribunal d'Apel·lacions de Brussel·les de rebutjar l'euroordre contra el conseller Lluís Puig. 

I ara, una nova via, la del TGUE, per denunciar directament el Parlament Europeu.