A mesura que el referèndum entra en una setmana decisiva, la tensió dialèctica entre Catalunya i Madrid va pujant també de temperatura. El president, Carles Puigdemont, ha replicat aquesta tarda els retrets del president espanyol, Mariano Rajoy, que al matí havia titllat d'estafa la convocatòria. "Un referèndum mai no és una estafa, tot al contrari, l’estafa seria impedir la seva celebració. Amb les urnes mai es fa un cop d’estat, al contrari, un cop estat seria prohibir-les", ha advertit.

Rajoy havia assegurat en la seva intervenció a la junta directiva nacional del PP que el que vol fer el Govern és “absurd i una estafa a la democràcia”. Ho ha fet des de la seu del PP. Mentre que Puigdemont ha decidit replicar-li des de la sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat després que els premis Nobel de la Pau Ahmed Galai, present a l'acte, i Adolfo Pérez Esquivel, a través d'un vídeo, fessin declaracions de suport a la convocatòria. 

"El proper 1 d'octubre es farà un referèndum, sí, i amb totes les garanties, homologable internacionalment i amb un resultat vinculant. Qualsevol intent d'impedir-ho, sigui per la via judicial o políticament, està destinat al fracàs, perquè la democràcia és votar", ha assegurat el president.

Puigdemont ha recordat que Catalunya sempre ha defensat les seves reivindicacions de forma pacífica i democràtica i ha estat exemple de convivència. "En democràcia els problemes es resolen votant, sigui en unes eleccions o en un referèndum, és la millor eina que té un país per poder expressar la seva opinió, per canviar les coses o per deixar-les com estan", ha afegit.

Per aquesta raó, segons el president, el Govern de Catalunya convocarà i celebrarà un referèndum per saber quin futur volen els catalans. "El referèndum és sinònim de democràcia arreu del món", ha advertit.