El president Carles Puigdemont ha anunciat a través d'una intervenció en vídeo des de Berlín la decisió del seu grup parlamentari de designar Quim Torra candidat a la presidència de la Generalitat i li ha agraït l'"esforç i el sacrifici d'acceptar el càrrec en unes circumstàncies extremes per a Catalunya". "A ningú se li escapa que encetem un període de provisionalitat marcada per les consideracions que ens imposa l'Estat espanyol", ha advertit.

El vídeo de la intervenció s'ha publicat a les xarxes a un quart de nou del vespre, tal i com s'havia anunciat des de JxCat, i s'ha emès per TV3. Segons Puigdemont, “L’existència de preses i presos polítics, i d’exiliades i exiliats polítics, així com l’amenaça permanent de continuar aplicant el 155 i interferint en la vida diària de la Generalitat, fa que no puguem parlar en cap cas d’una etapa definitiva”.

El president ha explicat que recaurà en Torra principalment la responsabilitat de la governació interior, la defensa dels drets nacionals de Catalunya davant “l’Estat autoritari que es nega a parlar” i la defensa de les competències i recursos “laminats sistemàticament”.

“I sobretot, d’una manera especial, li pertocarà garantir el respecte pel mandat de l’1 d’octubre en allò que afecta el Govern de Catalunya”, ha advertit. En aquest sentit, ha recordat que el mandat del referèndum, ratificat el 21-D, vincula el Govern si vol continuar sent digne representant de la voluntat popular. “De l’autoritat de l’Estat es passa a l’Estat autoritari”, ha reblat.

En aquest context, ha subratllat el paper que haurà d’assumir el Consell de la República “que es pugui expressar en llibertat” i que ha de contribuir a desplegar el mandat de l’1 d’Octubre.

 

Tal i com va apuntar JxCat en acabar la reunió del grup parlamentari celebrada aquest dissabte a Berlín, Puigdemont ha destacat entre els deures del proper Govern la necessitat de restaurar els efectes nocius del 155, i “aplicar un veritable pla de xoc que posi al dia i permeti recuperar polítiques, persones i inversions injustament suspeses, cessades o aturades”.

“Cal que persones i entitats de tota mena que han patit directament els efectes d’aquesta venjança de l’Estat puguin rescabalar-se del dany patit, i per això una de les feines del nou executiu ha de ser la de donar resposta i reactivar tot allò que l’ofensiva devastadora del 155 ha representat”, ha assegurat.

En començar la intervenció, Puigdemont ha denunciat que no s’ha respectat el mecanisme d’investidura que preveu la llei igual com tampoc es va respectar la llei quan se’l va cessar com a president. “De manera que continuo essent-ne fins que el meu Parlament no prengui una altra decisió, i continuaré defensant aquesta legitimitat a totes les instàncies internacionals”, ha afegit.

Després de recordar que el de Torra és el quart nom que planteja JxCat per a investir com a president, ha enviat també un avís a l’Estat espanyol, advertint-lo que tindrà encara menys excuses a partir d'ara per “fer el que farien totes les democràcies exemplars, consolidades i modèliques: reconèixer, respectar, dialogar i pactar”. De fet, ha retre que l'actitud que manté en aquests moments l'Estat és just la contrària, per la qual cosa, “cada cop s’entén menys arreu i cada cop genera més desconfiança a l’exterior”.

“La democràcia espanyola no es mereix uns governants i uns aparells de l’Estat que actuïn contra els principis bàsics de la democràcia”, ha sentenciat.

La conclusió de Puigdemont és que el govern i l’aparell de l’Estat torna a tenir una nova oportunitat per “comportar-se com s’espera que es comporti un Estat membre de la UE, lluny de la violència policial injustificada, de regressió i persecució de drets i d’escalada de tensió per raons d’estricte competició partidista”.

“Ens cal la màxima unitat i determinació, màxima dedicació i la màxima fidelitat al mandat de l’1-O. Que és la fidelitat al poble de Catalunya”, ha reclamat per acabar el discurs amb un “Visca Catalunya!”