El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha fet públiques les fotos de la seva detenció a Alemanya, aquest dissabte que fa precisament cinc anys. En la fotografia del moment es veu com dos vehicles de la policia alemanya escorten el turisme amb el qual el president, acompanyat dels seus col·laboradors, tornava de fer una conferència a Finlàndia, quan li van donar l'alto a l'autopista. Els agents van interceptar Puigdemont poc abans de les dotze del migdia, quan acabava de travessar la frontera alemanya des de Dinamarca per una carretera en direcció a Hamburg, des d'on tenia la intenció de tornar a Bèlgica. Quan el van aturar, el van conduir a una estació de servei i allà li van comunicar que estava detingut a causa d'una euroordre espanyola

Moment detenció Puigdemont Alemanya

El recorregut de Puigdemont des de Finlàndia

Puigdemont ha compartit aquest dissabte, a través del seu Instagram, un recull d'imatges del viatge secret que va emprendre per carretera des de Finlàndia fins a Alemanya, lloc on el van arrestar per l'euroordre emesa pel jutge Pablo Llarena. "Avui fa 5 anys em varen detenir a Alemanya quan anava cap a Bèlgica des de Finlàndia. Una operació calculada de l'Estat espanyol que els va sortir literalment a l'inrevés", ha recordat el president. "La mateixa determinació guia els meus passos a l'exili per assolir un objectiu que mai no hauria de ser perseguit: l'autodeterminació democràtica d'un poble", ha assegurat.

Si bé el president ja tenia bitllet d’avió de tornada a Brussel·les comprat, l'ordre de detenció el va obligar a canviar els plans i, en comptes de per aire, va decidir fer el trajecte fins a la seva residència de Waterloo per carretera. Entre els moments fets públics, hi ha fotografies del viatge que el president va fer, travessant Finlàndia, la Lapònia, Suècia i Dinamarca fins a Alemanya, durant el mes de març de 2018. Totes elles deixen constància de les baixes temperatures que va viure Puigdemont, així com les persones que el van acompanyar.

El president a l'exili abrigat per emprendre el viatge des de Finlàndia fins a Bèlgica 

El president a l'exili va recórrer d'aquesta manera més de 2.200 quilòmetres per terra, amb uns paisatges completament nevats. De fet, en una de les fotografies, es veu com el vehicle amb el qual viatjava Puigdemont, un Saab vermell, va quedar emblanquinat, amb una neu glaçada que cobria, fins i tot, la matrícula del cotxe. Aquesta imatge va ser feta durant una parada en una àrea de servei finlandesa per fer benzina. 

El Saab vermell en el qual viatjava Puigdemont, cobert de neu

Puigdemont, que va utilitzar diferents vehicles per fer les més de 30 hores de viatge, ha publicat alguns dels instants que van viure dins del cotxe, com una fotografia en la qual apareix ell mateix assegut a la plaça de copilot llegint un llibre. També ha mostrat una imatge del moment que viatjaven de Suècia a Dinamarca, creuant pel pont que connecta els dos països, conegut com el pont d’Øresundm. 

Puigdemont llegint al cotxe de camí a Bèlgica.

 

Moment del viatge entre Suècia i Dinamarca.

Cinc anys de la detenció de Puigdemont a Alemanya

Arran de la detenció a Alemanya, el president a l’exili va estar reclòs al centre penitenciari de Neumünster durant dotze nits, fins que el 6 d'abril va quedar en llibertat. El cas va passar al Tribunal Superior d’Schleswig-Holstein, que el 5 d'abril va deixar en llibertat Puigdemont amb una fiança de 75.000 euros i va descartar d’entrada extradir-lo per rebel·lió. El president es va haver de quedar en territori alemany, instal·lat a Berlín, fins que el 12 de juliol, el Tribunal Superior de Schleswig-Holstein es va pronunciar definitivament sobre el cas, rebutjant l’extradició per rebel·lió, sedició o desordres, cosa que va ser una tota una premonició. A Llarena només li quedava jutjar-lo per un delicte de malversació, i va optar per retirar l'euroordre. Va ser derrotat jurídicament. El 19 de juliol la justícia alemanya va arxivar el cas i Puigdemont va poder tornar a Bèlgica. 

Aquest dissabte, coincidint amb el cinquè aniversari, Puigdemont ha recordat els fets amb una coneguda cançó de Bruce Springsteen: 'No surrender'. "No diguis blat fins que no sigui al sac i ben lligat. Una abraçada als periodistes patriòtics que avui fa cinc anys van arribar a l’èxtasi, confonent desitjos amb realitat i empassant-se, com és costum, les fantasies dels seus col·legues de la policia", ha assegurat a través de les xarxes socials.