El president Carles Puigdemont va visitar els Estats Units, en un viatge oficial, el passat mes de març. Allà, va tenir l'oportunitat de ser entrevistat per alguns mitjans nord-americans, com la CNN en espanyol o el Washington Post, però no van ser els únics. També ho va fer la revista política bisemestral Foreign Policy, que aquest dimecres ha publicat un extensa crònica sobre les hores que el seu periodista va poder passar allà amb Puigdemont, i on parla tant del personatge com del procés català.

L'article el signa el periodista Benjamin Soloway, que va poder dinar i reunir-se amb el president català durant la seva estada a Washington. Van dinar junts al restaurant The Monocle, un establiment situat al Capitoli on hi han freqüentat diverses generacions de legisladors i els seus assistents. Durant el dinar van parlar de Catalunya i del procés, tal i com el periodista relata en la crònica mentre també descriu la seva impressió sobre el president català.

No hi falten detalls, com quan es desplacen en cotxe fins al restaurant i parlen de les multitudinàries manifestacions de l'11-S a Catalunya, mentre el president fa una fotografia als principals edificis de Washington. Tampoc hi falten explicacions del dinar del president -salmó, un gelat de vainilla i un expresso-, mentre Puigdemont explica la trobada amb els congressistes americans, on assegura que va intentar explicar el que està passant a Catalunya. Al dinar també hi havia el conseller Raül Romeva, el delegat del govern als EUA i sis persones més de la delegació. 

Inhabilitació

El periodista aprofita la visita de Puigdemont i la seva trobada per posar en context els lectors americans sobre el procés i la història que l'ha portat fins al punt actual. Explica com el regim franquista va tractar a Catalunya, com ha crescut el moviment independentista els últims anys i els raons perquè això sigui així -tant les econòmiques com les polítiques-, explica també la condemna a Artur Mas per la consulta no vinculant del 9-N i els plans de futur de Puigdemont de convocar un referèndum vinculant pel setembre.

És en aquest punt quan el periodista pregunta al president si no té por d'acabar condemnat: "Això no és important, si m'inhabiliten, hi haurà una altra persona, i una altra, i una altra..."., respon Puigdemont.

L'article no utilitza, pràcticament, la conversa que poguessin tenir el president i el periodista, com a cites per explicar el procés. De fet, de textuals n'hi ha ben pocs. El que sí que hi ha, però, són reflexions del mateix periodista sobre Catalunya. Soloway recorda com l'any passat el primer ministre italià, aleshores Matteo Renzi, va visitar Washington, i com Obama li va posar la catifa vermella per rebre'l.

Amb Puigdemont no va passar el mateix, reflexiona el periodista, mentre recorda que Catalunya és "més gran que Bulgària i quasi igual que Suïssa, pel que fa a població, i conté Barcelona, una de les ciutats europees més grans". "Catalunya no és un Estat real", conclou el periodista.