El president, Carles Puigdemont, ha reiterat aquest matí en declaracions a Catalunya Ràdio que el seu govern "per coherència i dignitat democràtica" no pot continuar governant si per segon cop veu com el Parlament li tomba els pressupostos.

Puigdemont responia així a les declaracions fetes els darrers dies des de la CUP en el sentit que la legislatura pot continuar endavant encara que no s'aprovin els comptes del Govern. 

El president ha assegurat que les democràcies avançades amb les quals es vol emmirallar Catalunya no acceptarien aquesta situació i tampoc els ciutadans. "Aquell govern s’hauria acabat amb totes les conseqüències", ha advertit.

Amb tot, el cap de l'Executiu català ha assegurat que té constància que la voluntat de la CUP és de tirar endavant el projecte que s'està tramitant al Parlament. "Hem de ser capaços de transcendir la lògica dels partits", ha emplaçat, la qual cosa no li ha impedit respondre les acusacions d'Anna Gabriel en el sentit que JxSí ha volgut destruir la CUP: "Nosaltres no volem destruir ningú, ens han volgut destruir a nosaltres". En aquest punt, ha denunciat que s'han utilitzat fons reservats per investigar gent de CDC, mentre que des de punt de vista polític ha recordat que ha estat la CUP qui "ha volgut enviar a la paperera de la història" el seu partit.

Reunió amb Rajoy el gener

Puigdemont ha assegurat que ja s'està preparant la reunió amb el president espanyol, Mariano Rajoy, i que és "perfectament possible" que se celebri abans que acabi el mes de gener. Pel que fa a la seva no assistència a la Conferència de Presidents Autonòmics, ha insistit que Catalunya ja no pot participar en el "règim comú" i vol negociar amb bilateralitat. "N'hem sortit per voluntat dels catalans", ha reblat.

Això no impedirà, però, que el Govern català continuï reclamant tots aquells capítols pendents de liquidació del finançament, segons ha assegurat el president, que ha recordat que Catalunya comparteix una comissió de tècnics amb l'executiu balear, que sí que assistirà a la reunió.

El president ha insistit que el Govern continuarà defensant davant de l'executiu espanyol el referèndum acordat, que "molts constitucionalistes" diuen que és "perfectament constitucional" celebrar-lo i que, per tant, "és un problema polític". En aquest sentit, ha desafiat l'Estat a acceptar el referèndum a tot el territori espanyol, si és el que vol, sempre i quan s'accepti el resultat de Catalunya, i ha assegurat que "quan arribi moment de la convocatòria" es buscaran observadors internacionals.

"A ningú se li demanarà que sigui desobedient, farem les coses ben fetes i donant les garanties que serà un procés net, transparent, eficaç i efectiu", ha assegurat en relació als funcionaris i a la preparació del referèndum.

Candidat del PDeCAT

El polític gironí s'ha referit també a la situació del seu partit i al debat sobre el candidat. En ser preguntat sobre el debat que es va fer a porta tancada en la reunió de dilluns del comitè nacional on el president del partit, Artur Mas, va explicar, tal com va publicar El Nacional, que no té interès a ser candidat, Puigdemont va deixar clar que això no vol dir que es descarti com a candidat. "Ningú més a part de Carles Puigdemont s’ha de descartar per a res", ha assegurat que és la tesi de Mas.