“Estem compromesos amb l’organització del referèndum i el farem”. És el missatge inequívoc que ha traslladat aquest diumenge el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a corresponsals i representants de mitjans de comunicació estrangers acreditats a Barcelona, en l’habitual trobada al Palau de la Generalitat en motiu de la diada de Sant Jordi.

La conversa s'ha prolongat per espai d’uns 40 minuts i hi han participat uns quinze periodistes, segons han informat a El Nacional fonts dels assistents. A Puigdemont l’ha acompanyat el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva.

L’interès dels corresponsals ha girat sobre les dificultats logístiques i legals -per la negativa del Govern espanyol- per dur a terme el referèndum i el fet que els estrangers residents a Catalunya no hi puguin dir la seva.

Puigdemont ha tret importància als obstacles, i ha assenyalat que si el Govern espanyol aplica l’anomenada operació Precinte, és a dir, impedeix que es pugui votar a les escoles, el Govern català habilitarà altres punts de votació.

També creu superables el president els problemes per finançar el cost del referèndum tot i el recurs d’inconstitucionalitat que pesa sobre les partides del pressupost de la Generalitat habilitades per realitzar-lo, impugnades pel Govern de Mariano Rajoy. Quant als funcionaris, ha assegurat que no han de tenir por de res.

Negociar data, pregunta i majoria

Puigdemont ha reiterat la proposta del Govern de “negociar la data, la pregunta i la majoria necessària per poder validar la votació” amb el Govern espanyol. I ha pronosticat que si s’organitza bé, hi pot haver una participació del 70/75% del cens, com vaticinen les últimes enquestes conegudes.

També ha aclarit que, a diferència de la pregunta de la consulta del 9-N, la papereta tindrà només dues opcions de resposta possibles. Els residents estrangers no hi podran participar. Tot i que Puigdemont ha expressat el seu desig que hi poguessin votar, ha remarcat que “no podem canviar les regles del joc” perquè es tracta que el resultat sigui homologat segons les normes internacionals.