Tres ninots en representació del president a l'exili, Carles Puigdemont i els exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín, han estat vilipendiats en la tradició de la 'Crema de Judas' al poble d'Alfaro, a La Rioja. Es tracta d'una tradició habitual en diversos pobles espanyols i de Llatinoamèrica el Diumenge de Resurrecció que recorda la traïció de Judes a Jesucrist i que busca "acabar amb el mal i amb els traïdors". Així, es trien diversos personatges "dolents" o que es considera que no han tingut un bon comportament aquell any als quals es crema o s'apedrega en una mena de ritual de purificació. 

No és el primer cop que es tria la figura de Puigdemont com un d'aquests "Judes" que mereixen ser cremats i el 2019 ja es va penjar, disparar i cremar un ninot del president al poble sevillà de Coripe. Un espectacle que va provocar una gran polèmica a Catalunya i que no s'ha oblidat. Enguany, però, el poble d'Alfaro ha redoblat l'aposta i ha cremat Puigdemont, Ponsatí i Comín. Tots tres han estat caracteritzats com els tres mosqueters amb un vestit amb l'estelada i espases apuntat enlaire. Al seu costat, un altre ninot del jutge Llarena els amenaçava amb una maça. Les figures dels líders independentistes a l'exili estaven acompanyades d'un cartell sarcàstic on s'explicava quina era la seva traïció: trencar Espanya i fugir de la llei. "Prestos per trencar Espanya, mireu alfarers aquí, mosqueters de mala sanya, Puigdemont, Comín, Ponsatí, que assetjats per Llarena, busquen de la llei fugir. Emperò avui és dia de Pasqua on el foc té una fi i a aquests Judes la flama ha de consumir", anunciava el cartell.

L'Ajuntament d'Alfaro no veu que hi hagi "cap polèmica"

"Judes va ser un traïdor, i per això es mereixia aquest final, i nosaltres també volem cremar tot el dolent de l'any en el Diumenge de Resurrecció per donar pas a coses millors", ha explicat a Efe la regidora de Medi Ambient del municipi, Carmen Ovejas. En aquest sentit, ha explicat que "no cal un motiu concret" per triar uns personatges o altres i que els diversos grups de veïns que creen aquestes figures acorden quines faran. Malgrat tot, Ovejas no creu que hi hagi "cap polèmica" per la tria de personatges però "potser sí que una mica de morbo". 

De fet, el PSOE de La Rioja ha tret pit d'aquesta "tradició singular" i a més, una diputada socialista al Congrés dels Diputats, Raquel Pedraja, ha compartit una imatge dels ninots de Puigdemont, Comín i Ponsatí al seu Instagram acompanyat del títol "Judes 2023" i una emoticona d'un foc. 

Totes les figures que han incendiat a la Crema de Judes

Les figures dels polítics independentistes no han estat les úniques que han cremat al poble d'Alfaro, que en total ha incendiat un centenar de ninots de polítics i altres personatges famosos. Així, la figura més gran ha estat la d'un Petit Príncep que representava el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i també s'ha pogut veure al líder de Vox, Santiago Abascal, acompanyat de la ultradretana Giorgia Meloni en els papers de Romeu i Julieta respectivament, o a Pedro Sánchez i Margarita Robles. En l'àmbit internacional, Donald Trump, Jair Bolsonaro i Benjamin Netanyahu han estat caracteritzats com els protagonistes de La rebel·lió dels animals, i tampoc no han faltat Xi Jinping, representant de La Metamorfosi o Vladímir Putin al costat del seu ministre d'Exteriors, Serguéi Lavrov. A més, també s'han vist ninots del rei d'Anglaterra, Carles III, i Camilla. La caracterització dels ninots respon al fet que cada any es tria una temàtica per fer aquestes figures. Enguany s'ha triat la literatura universal, i per això els diversos grups de ninots estan associats amb un clàssic. 

alberto nunez feijoo quema judas alfaro / EFE
Moment en el que crema una figura del Petit Príncep caracteritzada com Alberto Núñez Feijóo en la Crema de Judes d'Alfaro. Foto: EFE