El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha reaccionat a la petició de la Fiscalia de 7 anys de presó a Josep Maria Jové i 6 anys a Lluís Salvadó per malversació agreujada l'1-O. En un missatge a Twitter, l'eurodiputat ha denunciat que la decisió de la Fiscalia no és més que "una pura persecució ideològica". Puigdemont defensa que això "ho saben fins i tot els qui s’ho miren de perfil o ho justifiquen". En aquest sentit, el president del Consell de la República ha afirmat que la repressió "continua desfermada contra l’independentisme". Per últim, ha volgut enviar tot el seu suport tant a Jové com a Salvadó, i a més ha agraït "el servei al país". 

Tuit Puigdemont Jové Salvadó

La petició de la Fiscalia

La fiscalia demana set anys de presó i 32 anys d’inhabilitació per a Josep Maria Jové, i sis anys i tres mesos de presó i 27 anys i tres mesos d’inhabilitació per a Lluís Salvadó i un any d’inhabilitació per a Natàlia Garriga pel referèndum de l’1 d’octubre. Al president del grup parlamentari d’ERC i al president del Port de Barcelona els acusa dels delictes de malversació agreujada, prevaricació i desobediència, mentre que a la consellera de Cultura li atribueix només aquest últim. A més, també els reclama multes que van des dels 18.000 euros de Garriga, fins als 24.000 de Salvadó i els 30.000 de Jové.

En l'escrit d'acusació, el tinent fiscal Pedro Ariche els ha retirat l'acusació pel delicte de revelació de secrets que hagués incrementat més la petició de presó.  A més, reclama que Jové i Salvadó retornin a l'erari públic 754.920 euros per les despeses de l'1-O, tot i que les fiances exigides per la magistrada instructora superaven els 2 milions d'euros.

Després de la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i VOX hauran de presentar els seus escrits d’acusació, i finalment les tres defenses. El tribunal per jutjar els tres càrrecs d'ERC -que estaven sota la direcció del llavors vicepresident Oriol Junqueras- és format pel president del TSJC, Jesús María Barrientos, Carlos Ramos i Fernando Lacaba, i serà l’encarregat de fixar la data del judici dels republicans.

"Miserables" 

Josep María Jové ha estat el primer dels protagonistes que s'ha manifestat. A través d'una piulada a Twitter ha acusat la Fiscalia de "miserables, males persones i sobretot molta covardia". El president del grup parlamentari d'ERC, ha advertit que sempre plantaran cara davant la repressió "perquè el que vam fer, fem i farem ho vam fer per principis democràtics i de llibertat". 

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha emmarcat la petició de la fiscalia en la "causa general contra l'independentisme". A través d'una piulada ha defensat que "fa ans que veiem que el sistema judicial espanyol no fa justícia, fa política. No reculem, continuem treballant". 

Les reaccions polítiques no s'han fet esperar. El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, també s'ha manifestat sobre la petició de la Fiscalia, i ha assegurat que Jové i Salvadó són víctimes "d'aquest acarnissament d'Estat per criminalitzar cada cop més l’1 d’octubre". Turull a través d'una piulada a Twitter ha enviat tot "el seu suport i escalf". 

Jordi Sànchez ha aprofitat per recordar que "anem junts i avancem units o ens penjaran per separat". En aquest sentit, ha advertit que l'Estat espanyol és més que un govern PSOE-Podemos."I l’Estat ens vol liquidats". 

El president Quim Torra també ha aprofitat el seu compte de Twitter per expressar el seu suport a Jové i Salvadó, qui considera que estan "perseguits per la venjança repressiva de l'estat espanyol". En la mateixa línia que Puigdemont, ha advertit que "la repressió no s'atura i nosaltres tampoc no hem d'aturar l'avenç ferm cap a la independència".