Un dels fronts més urgents que manté obert el president a l’exili, Carles Puigdemont, és la necessitat d’organitzar l’espai independentista que lidera. Fa mesos que la cúpula de JxCat intenta consolidar aquestes sigles facilitant una confluència amb el PDeCAT. Aquest dimarts, un cop tancat el cicle electoral de les generals, municipals i europees, Puigdemont ha abordat la situació amb bona part dels pesos pesats del grup i del partit.

A Waterloo han estat convocats per Puigdemont els consellers Meritxell Budó, Damià Calvet i Miquel Buch, amb els dos màxims responsables del PDeCAT, David Bonvehí i Míriam Nogueras, així com alcaldes i candidats municipals, com Elsa Artadi o la gironina Marta Madrenas.

L’anàlisi dels resultats a les urnes i el malestar amb ERC pels acords amb PSC que han desbancat JxCat en municipis on havien aconseguit la victòria ha estat un dels temes abordats. Precisament, entre els presents hi havia Rosa Maria Perelló, Jordi Masquef i Carmela Fortuny, descavalcats dels ajuntaments de Tàrrega, Figueres i Sant Cugat tot i haver guanyat les eleccions, arran d’acords d’ERC amb el PSC.

No obstant això, el futur de JxCat s’ha convertit en el tema de la trobada. La necessitat de “fer JxCat”, en paraules d’un dels assistents que sintetitza així la voluntat de reforçar la marca que encapçala Puigdemont més enllà del PDeCAT.

La forma com aconseguir-ho és una de les qüestions clau. Per això, els assistents a la trobada eviten parlar d’absorció i aposten per “confluència”. Fins i tot, es parla de fer JxCat de nou. Això no obstant, els eufemismes no han evitat les reticències del sector més oposat a renunciar a les sigles del PDeCAT, que a la reunió estava representat per l’exalcalde de Tortosa Ferran Bel i l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona.

Amb tot, els presents han coincidit a apostar per reforçar una eina política que aspiri a la “centralitat” i amb “vocació i capacitat de govern i de gestió”. Però també, en la necessitat de formalitzar una “estructura jeràrquica”, més encara tenint en compte la complexitat del moment, l'exili de Puigdemont i les dificultats per consolidar el lideratge al si del Govern.

La trobada haurà de servir d'epíleg de la reunió prevista per demà  amb l’expresident Artur Mas la que hauria d’entrar a concretar el camí a seguir.