El president, Carles Puigdemont, i el líder del PP, Xavier García Albiol, han protagonitzat de nou l’estira-i-arronsa pel procés durant la sessió de control al Parlament. Puigdemont ha advertit que el Govern està complint els seus compromisos i que el que preocupa l’oposició és que el full de ruta avança. “El hàmster ha sortit de la roda, i ha deixat de rodar”, ha sentenciat.

En resposta als retrets del líder popular davant la voluntat de JxSí de reformar el reglament del Parlament per agilitzar la tramitació de la llei de desconnexió, el cap de l'executiu català ha diagnosticat que "ara aquells que es queixaven que el hàmster rodés a la roda es queixen que busca altres camins per complir allò que aquest Parlament ha aprovat",

“El que els preocupa és que hi hagi un Govern decidit a complir els seus compromisos parlamentaris i electorals i complir-los en temps i forma”, ha advertit el president a Albiol.

"Catalans decents"

Prèviament, el líder del PP ha carregat contra la reforma del Reglament i, fent-se ressò de les paraules que el dia anterior havia expressat la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha acusat l'executiu català de viure “en una realitat paral·lela a la de la gent normal” i d’haver-se convertit en un problema per a la majoria dels “catalans decents”.

El Consell qüestiona la poesia però no la prosa dels comptes

El president del grup de CSQP, Lluís Rabell, ha recollit la metàfora de Puigdemont per ironitzar que “el hàmster ha sortit de la roda, però sembla que està encara una mica marejat” i ha retret a Puigdemont que el seu Executiu no té un pla, alhora que li ha exigit que respecti el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sobre els pressupostos.

Puigdemont ha recordat que van aprovar el pla de Govern el 10 de gener de l'any passat. “Aquell dia potser vostè estava caçant papallones”, ha engaltat. Pel que fa al dictamen sobre els pressupostos, ha assegurat que “ha qüestionat la poesia però ens ha avalat tota la prosa”. En aquest sentit, ha subratllat que els pressupostos tindran “respecte absolut a la doctrina de l’Estatut i al que aprova aquest Parlament”. Una idea que ha repetit davant la pregunta del socialista Miquel Iceta.

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha preguntat igualment sobre el dictamen del Consell però també s'ha referit a la reforma del Reglament del Parlament per facilitar l'aprovació exprés de la llei de desconnexió, la qual cosa ha donat peu que Puigdemont exposés un llistat de lleis que el Congrés dels diputats ha aprovat pel mètode de lectura única. Ha citat la Llei sobre l’abdicació del Rei -“és a dir, tenim un cap d'estat per lectura única”-, el rescat de les comunitats autònomes, la tramitació del nou acord amb EUA sobre Morón, la Llei orgànica del poder judicial, la de reforma del Tribunal Constitucional, un pacte antiterrorista i modificar el codi penal. “Per tant, no ens donin lliçons”, ha reblat.