La decisió de la justícia belga de rebutjar l’euroordre contra Lluís Puig aterra també en el procediment obert al Parlament Europeu per aixecar la immunitat dels eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Els tres parlamentaris han enviat aquest dilluns una carta a la resta de diputats de l’Eurocambra per informar-los de la decisió i advertir-los que els arguments esgrimits pel Tribunal d’Apel·lació belga poden tenir una gran influència en els seus casos, atès que són els mateixos en què ells sustenten les seves al·legacions contra el suplicatori.

“Aquest procediment d’immunitat pot acabar convertint-se en una vergonya per a aquest Parlament, que està sent arrossegat a jugar un paper en la persecució d’un moviment democràtic”, adverteix la missiva. Els eurodiputats han enviat la carta quatre dies abans que dijous la Comissió d'Afers Legals de l'Eurocambra escolti les seves al·legacions contra el suplicatori.

 

El text de la carta subratlla que les conclusions del Tribunal d’Apel·lacions en relació al cas de Puig són aplicables als seus casos i que, com han defensat fins ara els tres eurodiputats, les sol·licituds de suplicatori contra ells han estat emeses per “un tribunal que no és competent”.

A més asseguren que aquesta decisió encara aporta més evidencies que Espanya està vulnerant drets fonamentals amb un procés penal en què “la motivació política s’està fent cada cop més evident”.

Vulneració de drets fonamentals

Els tres eurodiputats han informat en la carta els seus companys d'hemicicle que la decisió dels tribunals belgues de rebutjar l’euroordre té una clara influència en els suplicatoris oberts contra ells al Parlament que s’hauran de debatre les properes setmanes.

Expliquen que el Tribunal d’Apel·lació belga, basant-se en l’informe del Grup de Treball de Detencions Arbitràries, va concloure que el Tribunal Suprem, que va assumir el cas contra el Govern de la Generalitat per l’organització del referèndum i va emetre l’euroordre contra Puig, “no és el tribunal competent per jutjar aquest cas”. Això aporta “raons serioses” per considerar que l’execució de l’euroordre podria vulnerar el dret fonamental a ser jutjat pel tribunal establert per llei.

En aquest mateix sentit, s’assenyala un greu risc de vulneració del dret a la presumpció d’innocència després que el Grup de Treball de Detencions Arbitràries ha “documentat àmpliament” declaracions d’alts funcionaris i autoritats espanyoles donant per suposada la culpabilitat dels exmembres del Govern català jutjats en la mateixa causa que Puig.

 

A la imatge principal, Carles Puigdemont junt amb la resta de membres del Govern que són a l'exili: Meritxell Serret, Lluís Puig, Toni Comín i Clara Ponsatí