El president a l'exili i eurodiputat, Carles Puigdemont, publicarà el seu nou llibre M'explico. De la investidura a l'exili (La Campana) coincidint amb la diada de Sant Jordi que enguany se celebra el 23 de juliol després d'haver estat anul·lada arran de la pandèmia de coronavirus. El llibre l'ha escrit el periodista i director d'El Punt Avui, Xevi Xirgo, a partir de gravacions, converses i documents amb el president.

Abans, però, Puigdemont presentarà el llibre dilluns vinent, dia 20, en una roda de premsa -hi intervindrà per via telemàtica- amb Xirgo des de la seu de Penguin Random House de Travessera de Gràcia, a Barcelona.

llibre PuigdemontPortada del nou llibre del president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont / EN

Puigdemont hi exposa la seva versió dels fets succeïts des que va ser investit president de la Generalitat després del pas al costat d'Artur Mas, el gener del 2016, fins que va marxar a l'exili a Bèlgica. L'autor introdueix al lector en l'obra com segueix: 

"El més senzill i còmode hauria estat no fer aquest llibre. Durant força temps he sospesat l'oportunitat de desar-lo en un calaix la clau del qual la tinguessin generacions futures. Si n'he resolt la publicació es perquè he cregut que el seu contingut podria ser útil no nomes per entendre millor el passat i el present sinó, molt especialment, per preparar-nos pel futur. Que sigui útil i positiu no vol dir, tanmateix, que estigui lliure d'algunes agrors que tots hauríem volgut estalviar-nos: no es un relat blanc, ni conformista, ni mancat d'autocrítica. Es un relat fet a paraula viva, com una narració quasi en directe.

Finalment, aquestes pàgines que llegireu -si teniu la bondat de fer-ho- demanen una mica d'indulgencia i generositat, perque malgrat l'honestedat i el sacrifici inqüestionable de tots plegats, en alguns dels passatges d'aquesta historia no quedem bé. Jo tampoc, esclar."

Declaració d'independència i exili a Bèlgica

El Parlament va aprovar la declaració d'independència  de Catalunya el 27 d'octubre del 2017, després de la negativa a negociar de Mariano Rajoy. El president del govern espanyol va suspendre l'autonomia catalana amb l'article 155 de la Constitució, va destituir el Govern i va dissoldre el Parlament per convocar eleccions el 21 de desembre. El 30 d'octubre, el fiscal general de l'Estat va presentar una querella per rebel·lió contra el govern de Puigdemont i part dels membres de la mesa del Parlament. El president i altres membres del Govern van marxar llavors a l'exili a Bèlgica. Alguns van tornar i altres van romandre a l'Estat espanyol, on serien empresonats i condemnats pel Tribunal Suprem.  

Segon volum, a finals d'agost

La nova obra de Puigdemont té, però, un segon volum, La lluita a l'exili, que es publicarà la darrera setmana d'agost, i en la qual exposa la seva complexa experiència en el front europeu, onPuigdemont ha estat sempre a disposiciò dels tribunals -de fet, va ser empresonat i posat en llibertat a a Alemanya-  i la justícia espanyola l'ha encalçat fins ara sense èxit, en ser denegades les eurodordres . Puigdemont resideix a Waterloo, seu del Consell per la República. Després de les eleccions europees del 2019, que va guanyar al capdavant de la llista de JxCat, va aconseguir finalment l'acta d'eurodiputat juntament amb Carles Comín i Clara Ponsatí, també exiliats.

Ambdós títols estaran disponibles a totes les llibreries, així com a les plataformes digitals en català i castellà (en el segell Plaza & Janés).

El setembre del 2018, Puigdemont va publicar La crisi catalana: Una oportunitat per a Europa (La Campana). I el 2019, Reunim-nos.Reflexions sobre el retorn a la unitat (La Campana).  

Imatge principal: Carles Puigdemont al seu escó del Parlament Europeu / ACN