“Que ningú es pensi que el dia 23 de juliol serà un Sant Jordi, perquè no ho serà” ha assegurat el president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, durant la presentació de la Diada del Llibre i la Rosa que se celebrarà la setmana vinent per compensar l’anul·lació de la diada de Sant Jordi com a conseqüència de l’estat d’alarma per la Covid19 i “celebrar la recuperació progressiva de la normalitat”.

Conjuntament amb el Gremi de Floristes, la Cambra ha preparat una diada descentralitzada, que vol evitar aglomeracions i complir totes les garanties sanitàries, validades pel Procicat. “Són unes mesures duríssimes i estrictes” ha assegurat Tixis, per garantir “un Dia del Llibre i de la Rosa segur”. Al document aprovat la setmana passada pel Procicat, s’hi estableixen fins a tres escenaris diferents per tal que puguin ser adaptats a la realitat demogràfica, urbana i a la situació sanitària de cada poble i ciutat. “La incertesa fa que cada moment hàgim de ser flexibles amb els plantejaments” ha afegit Tixis, que admès que aquesta flexibilitat pot suposar que en algunes poblacions se celebri només a les llibreries i floristeries, sense activitat al carrer. De tota manera, la presidenta del Gremi de Llibreters ha assegurat que no es preveu que hi hagi cap llibreria tancada el dia 23.

Tots els llibreters que vulguin podran posar una parada davant la seva llibreria –en el cas que sigui impossible es podrà celebrar dins les llibreries–  i, paral·lelament cada municipi podrà establir una zona exclusivament per a professionals, editors, llibreters i distribuïdors. En aquest sentit, a Barcelona es tancarà l’espai dels carrils de Passeig de Gràcia entre Plaça Catalunya fins al carrer València, on s'establiran les parades de llibreters, editors, floristes i dels autors, que signaran llibres amb totes les mesures de seguretat amb cita prèvia o “cita exprés”, que l'allargarà fins les 11 de la nit. Per accedir-hi hi haurà un control d’accés i de sortida, s’haurà de guardar una distància de seguretat de metres i es limitarà el nombre màxim de parades en cadascuna de les illes del Passeig de Gràcia.

Comerç de proximitat

“Els nostres clients s’ho mereixen, ha assegurat la presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer, que ha agraït l’esforç de llibreters, autors i editors per poder participar en la jornada arreu de Catalunya. 

“Per davant de tot, seguretat i consciència”, ha assegurat el president del Gremi de Floristes, Joan Guillén, que ha assegurat que aquesta serà una festa exclusivament centrada en els professionals de la floristeria i el comerç de proximitat. És a dir, no hi haurà al carrer les típiques paradetes d’entitats, escoles, grups d’esplai o casals.  

Com ha assegurat Marià Marín, tècnic del Gremi de Llibreters, en aquest 23 de juliol no hi haurà el 70% de l’activitat d’un Sant Jordi, que també ha fet una crida a evitar el desplaçament a Barcelona o a d’altres ciutats, sinó que cadascú compri a la llibreria o floristeria del seu poble o ciutat. Per animar la compra de llibres s’establirà el descompte del 5% habitual per la diada de Sant Jordi.

Suport institucional

“Tenim l’obligació d’ajudar a que les coses es puguin fer”, ha assegurat el tinent d’Alcalde de Cultura Joan Subirats, que ha recordat l’èxit del Grec i les tasques preparatòries per la celebració de la Mercè i de la Setmana del Llibre en Català, al setembre. A més, ha recordat que bona part del Bonus de Cultura (500.000 euros) es destinarà al sector de les llibreries.

La consellera de Cultura Mariàngela Vilallonga ha recordat que la Generalitat va començar a treballar de seguida al costat de la Cambra del Llibre i del Gremi de Floristes, per tal de poder celebrar aquest 23 de juliol, Dia del Llibre i la Rosa, que ha assegurat que és un exemple dels canvis que l’epidèmia ha comportat. A més, ha recordat que al Pla específic per la celebració d’aquest hi ha intervingut el Departament de Cultura, Salut, Interior i Empresa i Coneixement. Alhora, ha volgut destacar l’aprovació del Pla Nacional del Llibre i la Lectura, com un exemple de la voluntat de represa del govern davant d’una situació dramàtica que “encara no ha acabat”.

Les signatures, amb cita prèvia i separades de la venda

La signatura estarà separada de la venda, i en casos com el de la ciutat de Barcelona s’establirà cita prèvia que pot ser extensiva. És a dir, que es podrà reservar un llibre i recollir-lo abans i després amb la signatura de l’autor. També es preveu una cita exprés, per flexibilitzar les reserves en els moments de menys afluència.

Cada hora els autors es mouran de lloc, evitant les grans cues al centre de Barcelona, i s’intentarà que es moguin arreu de la ciutat i de Catalunya.

Les roses, símbol del dia

El Gremi de Floristes també ha presentat la rosa blanca que, acompanyant la tradicional rosa vermella, vol apel·lar a l’esperança i al dol que no s’ha pogut celebrar. 

Poblacions, llibreters i editors se’n despengen

La ciutat de Reus ha anunciat públicament que no celebrarà cap activitat pública pel 23 de juliol. Una deserció que s’afegeix a Lleida, obligada pel confinament perimetral del Segrià i la limitació d’activitats. 

A més, diverses llibreries independents com Males Herbes o Sendak i editorials com No Llegiu han anunciat que no participaran en les activitats públiques, mentre d’altres han mostrat reserves per la iniciativa de la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat