El president Carles Puigdemont ha assegurat que actuaria de manera "diferent" si es repetís el procés tal com ha anat fins ara i "no suspendria la proclamació d'independència" perquè diu que el govern espanyol li va parar una "trampa". "Hi ha una cosa que faria de manera diferent. El 10 d'octubre, havíem planejat proclamar la independència, però vaig decidir suspendre els efectes concrets per deixar una porta oberta al diàleg amb el Govern espanyol", assenyala en una entrevista de Tribune de Genève.

Segons indica, va decidir anul·lar la declaració per suggeriment de "fonts directes del govern espanyol, el seu mediador i d'altres", i considera que va actuar "de manera responsable" i "fins i tot arriscada perquè tots esperaven una proclamació efectiva". Segons el seu parer, va optar per "donar l'oportunitat de dialogar". "Desafortunadament, va ser una trampa perquè no hi va haver una reacció positiva del govern espanyol", assegura, mentre afegeix que "si es fes novament (el procés), no suspendria la proclamació de la independència".

El president ha viatjat aquest diumenge a Ginebra (Suïssa) per participar en un debat sobre el dret a l'autodeterminació, ciutat on es troba l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel. Puigdemont també ha parlat sobre el seu futur fora d'Espanya: "Si l'Estat espanyol no comprèn que hem de començar a parlar i fer política, si continua la repressió, la persecució criminal, hauré de quedar-me a l'exili durant molt temps", ha expressat, no obstant això, apunta que no és el seu "desig".

Puigdemont també ha comentat que "mai" es va negar a acceptar que la independència de Catalunya es portés a referèndum a tot Espanya. "Mai no m'hi vaig negar", ha afirmat el president en l'exili, que ha posat d'exemple Escòcia i el Regne Unit, amb el Brèxit.

Igualment, ha apuntat que la independència "no és l'única manera" per aconseguir l'autodeterminació. "Estem disposats a treballar en altres models per arribar a un acord", afegeix. Finalment, ha defensat que "mai" ha estat en una "situació d'il·legalitat" perquè es va posar a disposició de la justícia belga, per la qual cosa nega tenir "vocació de martiri".