Els advertiments i prohibicions del Govern de Mariano Rajoy no han aconseguit el més mínim efecte aquest vespre. El president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, han encapçalat l'acte d'obertura a Tarragona de la campanya del al referèndum de l'1-O. Amb ells, els responsables de les tres entitats sobiranistes, Jordi Sànchez (ANC), Jordi Cuixart (Òmnium) i Neus Lloveras, i el Tarraco Arena ple de gom a gom, més de 8.000 persones, segons els organitzadors, a més dels centenars que s'han quedat a la porta.

De bon matí, tant la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, com el delegat del Govern a Barcelona, Enric Millo, havien advertit que qui participés en aquest acte incorreria en un delicte. A primera hora de la tarda han rebut trucades d'advertiment tant la Diputació, propietària del Tarraco Arena, com l'empresa que gestiona la instal·lació.

Inici Campanya Tarragona Puigdemont - Sergi Alcazar

Benvolguts al club dels querellats

Tot i no donar el resultat buscat, els advertiments i la pressió judicial contra el referèndum ha estat molt present en tots els parlament, i ha atapeït de referències sornegueres les intervencions. “Benvolguts querellats i querellades, benvolguts membres del club dels querellats que avui tenen dues noves incorporacions, Neus Lloveras i Miquel Buch”, ha ironitzat Puigdemont el prendre la paraula en referèndia a la querella que avui ha dictat la fiscalia contra els presidents de l'AMI i l'AMC.

El president ha recordat que en començar la legislatura no els aventuraven a les forces independentistes ni unitat ni continuïtat ni la capacitat de tirar endavant els pressuposts ni de fer la llei del Referèndum ni el decret de convocatòria... “Ens han dit que estàvem sols, però el president de la Comissió Europea i la secretaria d’Estat dels EUA s’han referit a Catalunya en 24 horas. Van dir que aquest acte no el faríem i no només l’hem fet sinó que amb la gent que hi ha fora el podíem haver fet dues vegades!”, ha proclamat el cap de l'executiu, que abans d'intervenir a l'acte ha sortit amb Junqueras a saludar el públic que no ha pogut entrar al Tarraco Arena.

“A menys de 20 dies del referèndum algú creu sincerament que no votarem, quina gent es pensa que som? A Catalunya som demòcrates, no perseguim urnes, ni paperetes, no perseguim mitjans de comunicació”, ha advertit: “A Catalunya no tallem la llum ni als col·legis electorals ni a les llars vulnerables!”.

“Digueu a tothom que tingui dubtes que l’1-O tindran una tria ben senzilla, que no apostin pels que volen deixar-nos a les fosques”, ha reclamat el president que ha acabat la intervenció emplaçant els presents a agafar la papereta i posar llum en una foscor que ja fa massa anys que dura.

Inici Campanya Tarragona Junqueras - Sergi Alcazar

Més forts del que molts haurien pensat

També el vicepresident ha volgut subratllar la força que ha aconseguit l'independentisme en unir-se. L’independentisme, ha assegurat, ha après que la seva força “està en el número”. “Assumint els reptes de manera massiva, omplint places com aquesta i també les urnes. De fet, arribem a aquest moment segurament més forts del que molts haurien pensat”, ha sentenciat Junqueras.

El polític republicà ha il·lustrat les seves paraules avançant noves xifres, les dels més de 750 municipis que han acceptat cedir locals al referèndum i la de les més de 47.000 persones apuntades per col·laborar amb l'1-O. Aquesta força és, segons ha explicat, el que ha obligat al president de la Comissió Europea a acceptar que si guanya el sí hauran de reconèixer Catalunya, igual que a la portaveu de la secretaria d’Estat dels EUA.

Junqueras, però, ha alertat que encara no tot està fet. “Allunyem de nosaltres qualsevol ombra de supèrbia i cofoisme. Sabem que no tot està fet, però que tot el que està per fer depèn de nosaltres i que sortim a votar l’1-O”, ha advertit el vicepresident que ha emplaçat també a mobilitzar els votants del no “per demostrar que això va de democràcia”.

Dues hores abans de l'hora prevista per a començar l'acte ja hi havien cues per accedir al recinte. Quan a un quart de nou Puigdemont i Junqueras hi han entrat, els presents els han rebut amb clams de "independència", "votarem" i "no tinc por". Els mateixos lemes que s'han repetit en nombroses ocasions al llarg del vespre, interrompent els parlaments. "Ballesteros dimissió", ha estat un altre dels clams més corejats en referència a l'alcalde de la ciutat, que no ha cedit els locals per a l'1-O.

MG 3244

El míting il·legal més important

Abans que Puigdemont i Junqueras han intervingut els representants de les organitzacions sobiranistes. El president de l’ANC ha proclamat que tots plegats estaven fent el “míting il·legal més important de la història d’aquest país”. “No podran amb nosaltres”, ha assegurat Sànchez que ha homenatjat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, -“la història de l’Assemblea, la teva història, és una història d’èxit”, li ha dit mentre els presents esclataven de nou amb crits de "votarem"-. El responsable de l'ANC ha relamat als presents que no caiguin en les provocacions: "Nosaltres a la nostra, amb la papereta, amb el clavell i amb el somriure, a aconseguir la llibertat", ha emplaçat.

El president d'Òmnium ha sentenciat que els independentistes protagonitzen "la revolució de les urnes contra el cop d'estat de la por". “Som un país de lluites compartides que s’ha deixat la pell per la democràcia i ho seguirem fent”, ha proclamat Cuixart per denunciar tot seguit que l’independentisme lluita “davant un Estat totalitari i demofòbic”.

La primera a parlar de les entitats ha estat la presidenta de l’AMI. “Em presento: Neus Lloveras, una querellada”, ha arrencat referint-se a la querella de la Fiscalia que ha rebut avui mateix i ha recordat que hi ha 712 alcaldes que seran cridats a declarar per lluitar per les urnes. “Les lleis estan per garantir els drets dels ciutadans, no volem més amenaces, volem la nostra llibertat”, ha exigit.

La foscor són ells

Han obert els parlaments els represetants de totes les formacions de la Cambra catalana que defensen el sí. El cupaire Quim Arrufat ha enviat a Millo i Soraya una abraçada fraternal dels primers insubmisos, mentre la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha advertit que les forces independentistes no tenen “por de res” perquè estan “determinades i fermes en el camí cap a la república catalana digna i lliure”. “Han de saber que la foscor són ells, i la llum d’il·lusió i esperança l’obrirem l’1 d’octubre”, ha proclamat la coordinadora de JxSí, Marta Pascal, després d’apuntar unes notes de La Gallineta de Lluís Llach.

Els primers parlaments han estat de la diputada Magda Casamitjana (MES) -"som socialistes del sí, dels que no tenim por de decidir al carrer i del dret a decidir"-  i Antoni Castellà (Demòcrates) -"votarem sí per fer el somni possible, la república radicalment democràtica-. 

"Tu havies presentat mai un acte il·legal com aquest?", ha preguntat el presentador de l'acte, Oriol Grau, a la seva companya damunt l'escenari, Txe Arana, tan bon punt han pres la paraula. Ha estat la primera de les moltes bromes sobre el tema que s'han escoltat aquesta nit al Tarraco Arena.