“Cal exigir a l’Estat espanyol el compliment de les mesures de les Nacions Unides i preservar els drets del diputat Jordi Sànchez com a candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya”. Així ho ha exigit el president Carles Puigdemont als seus companys de JxCat, en una carta que s’ha llegit durant la reunió d’aquest dijous al matí, abans del ple. “Fer-ho és un acte de justícia que repara el dany causat pels poders de l’Estat espanyol. Fer-ho insta l’Estat a comportar-se com la resta de països d’Europa i a respectar els drets polítics de tothom”, argumenta des d'Alemanya.

 

El líder de JxCat fa referència a la resolució del Comitè de Drets Humans de l’ONU, que el passat 23 de març va dictar unes mesures cautelars perquè l’Estat espanyol garantís els drets polítics de Jordi Sànchez. “ La decisió és conseqüència de la vulneració del seu dret a sotmetre’s al debat d’investidura per a ser escollit president de la Generalitat de Catalunya, dret que tenia i té”, afirma el president en la carta. En destaca la “celeritat extraordinària” amb què va ser emesa.

És per aquesta resolució favorable que Puigdemont fa una crida a “aprofitar jurídicament i política” per a la defensa de la causa a nivell internacional. El president no vol avançar escenaris, en cas que no se li garanteixi el dret a la investidura. “En el cas que l’Estat espanyol opti per ignorar el dret internacional i la petició del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides, i perseveri en la seva persecució política i ideològica, demostrarà una vegada més que és capaç de qualsevol cosa per alterar el normal funcionament de la democràcia a Catalunya”, indica.

“Aquesta, que és una possibilitat ben real, l’hauríem també d’aprofitar per la defensa de llibertats polítiques de Catalunya, sumant a la nostra causa una nova vulneració dels drets civils al nostre país”, sosté el president.